Ciasto na pizzę
 Kuchnia

Ciasto na pizzę

22 lipca, 2009

Składniki:

15 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
ok. 300 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
cukier
sól

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz i wymieszaj z 1 szklanką ciepłej wody (nie może być cieplejsza niż 40 st.C, bo drożdże zginą) dodaj pół łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na bok.

Mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób wgłębienie do którego włożysz zaczyn z drożdży, wodę, oliwę i ½ łyżeczki soli.

Zagnieć teraz ciasto i wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno to zająć około 10 minut. Teraz zrób z ciasta kulkę, oprósz ją mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ten czas jest potrzeby drożdżom na spulchnienie ciasta.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz trzeba wyrobić, ale teraz już tylko chwilkę, po to żeby wygładzić. Rozwałkuj je tak aby miało średnicę ok. 25-30 cm.

Pozostaje jedynie położyć na placku dodatki i upiec.

22.06.2009

foto:istockphoto.com

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność
 Kuchnia,

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność

31 marca, 2020

Wiosenno-zimowe zmiany pogody na przełomie marca i kwietnia nie pomagają podjąć właściwej decyzji, w jakim stroju wyjść z domu. Poza tym długo oczekiwana dodatnia temperatura może się okazać bardzo zwodnicza. Wiatr wciąż nie jest wiosenny – a chodzenie bez czapki i szalika w wyimaginowanym ciepłym słońcu może stać się dla ciebie niebezpieczne. Jeśli masz pierwsze objawy przeziębienia, ale jednocześnie chcesz obejść się bez leków i antybiotyków, na ratunek przyjdą domowe napoje, które szybko postawią cię na nogi i poprawią twoje samopoczucie.

 

Oto 3 najfajniejsze indyjskie przepisy na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem.

Napój infekcyjny

Guru zdrowego stylu życia i specjalista medycyny integracyjnej Luc Coutinho twierdzi, że to domowe lekarstwo na przeziębienie nigdy nie zawodzi.

 

Składniki:

1 mały kawałek imbiru;

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;

1 łyżeczka liści trawy cytrynowej;

2 goździki;

2 groszek czarnego pieprzu;

1 łyżeczka suszonego tymianku;

1 łyżeczka oregano.


Połącz składniki z czterema filiżankami gorącej wody i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu, aż około połowa zawartości wyparuje.

Napój imbirowy z miodem manuka wzmacnia odporność

„Napój zawiera substancje przeciwzapalne, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać przeziębieniom, łagodzą ból gardła i zwalczają osłabienie” – mówi bloger Shagun Hanna.

Składniki:

2 łyżeczki soku imbirowego;

1-2 łyżeczki miodu manuka;

1/2 cytryny.

Zalej wszystkie składniki ciepłą wodą i pozwól im się zaparzyć. Gdy napój nieco ostygnie, dodaj miód. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, miód się przegrzeje i straci niektóre korzystne właściwości. Nawiasem mówiąc, uważa się, że nowozelandzka odmiana manuka ma silniejsze właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dlatego często jest stosowana jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Manukę możesz zastąpić dobrej jakości miodem.

Przyprawiona herbata z mlekiem kokosowym

Innym przepisem napoju na odporność jest herbata z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Składniki:

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kardamonu;

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;

1 łyżeczka oleju kokosowego;

1 laska cynamonu;

2 małe plasterki imbiru;

1-2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego.

Wszystko znów jest proste: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, a następnie ochłódź napój i ciesz się chwilą!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej
 Kuchnia,

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej

30 marca, 2020

Ostatnio gryka stała się prawdopodobnie najbardziej „medialnym” zbożem. Wszyscy o niej mówią, piszą i polują w sklepach. Praktyka kupowania gryki w kilogramach jest bardzo kontrowersyjna, ale co najmniej jedno opakowanie w domu powinno być konieczne. Mówimy, dlaczego gryka jest produktem pierwszej potrzeby zdrowej diety.

Jakie są właściwości odżywcze kaszy gryczanej?

Dużo błonnika w gryce. Wysoka zawartość błonnika w kaszy gryczanej ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze, błonnik pokarmowy jest niezwykle korzystny dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Po drugie, błonnik daje uczucie sytości, co oznacza, że po zjedzeniu na śniadanie talerza z kaszą gryczaną nie będziesz chciał jeść przez bardzo długi czas.

Dużo białka w kaszy gryczanej. Gryka jest jednym z rekordowych produktów pod względem zawartości białka roślinnego. Dzięki dobrze zbilansowanemu składowi aminokwasów białko gryki ma bardzo wysoką jakość. Dlatego tak bardzo ją kochają sportowcy, weganie i wegetarianie.

Kopalnia minerałów w kaszy gryczanej. Skład mineralny gryki jest znacznie bogatszy niż w przypadku innych zbóż. Zawiera mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały te zapewniają korzyści dla wszystkich układów organizmu: żelazo i miedź są odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego, magnez za funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze, fosfor i mangan są niezbędne do prawidłowego metabolizmu, regeneracji tkanek, wzrostu i rozwoju organizmu.

Przeciwutleniacze w kaszy gryczanej. Godna podziwu jest również ilość przeciwutleniaczy w gryce. Chronią komórki ciała przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia.

Regularne spożywanie gryki pomaga utrzymać kontrolę poziomu cukru we krwi. Wysoki poziom błonnika, niski indeks glikemiczny sprawiają, że gryka jest doskonałym produktem do zapobiegania cukrzycy typu 2. Ponadto substancje zawarte w kaszy gryczanej są w stanie zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zmniejszać stany zapalne i normalizować ciśnienie krwi. Co więcej, gryka jest jednym z najbezpieczniejszych źródeł węglowodanów dla osób monitorujących wagę. Dietetycy zalecają spożywanie gryki nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
 Kuchnia,

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem

3 marca, 2020

Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.

Składniki:

50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw

400 g makaronu tagliatelle

100 g borowików

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie  nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną  natką pietruszki i startym serem.

158,00 
Dzbanek do mleka Edge jest zainspirowany tradycyjnym kunsztem śródziemnomorskim. Zaprojektowany...
311,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
446,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
446,00 
Naturalna, prosta skrzynia Dania. Będzie praktycznym elementem w klimacie skandynawskim...
Post 2
 Dania z mięsa,

Post 2

2 grudnia, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Woman preparing a gift on floor

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!
 Czas z dzieckiem,

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!

4 marca, 2019

Z niektórych elementów kuchennego wyposażenia korzystamy znacznie częściej. Jakie akcesoria kuchenne przydadzą się do wykonania każdego posiłku? Przedstawiamy Wam listę 10 akcesoriów kuchennych od firmy Rig Tig, które oprócz swojej użyteczności sprawią, że każda kuchnia zyska niepowtarzalny design.

 

  1. Komplet miseczek – różnej wielkości, przydadzą się do wykonania sałatek, ciast czy sosów. Designerskie miski Rig Tig są dostępne w stonowanych kolorach, dzięki czemu dopasują się do każdej kuchni. 
  2. Deska do krojenia – kuchenny niezbędnik, który wykorzystujemy codziennie przy każdym posiłku. Dlatego ważne jest, żeby była wykonana z trwałych, porządnych materiałów. Deska do krojenia firmy Rig Tig jest dostępna w kilku kolorach, które idealnie pasują do minimalistycznych, nowoczesnych wnętrz.

     

 

3. Przygotowanie ciast i odmierzanie porcji nigdy nie było prostsze! Łyżka-miarka Rig Tig sprawi, że już nigdy nie będziemy mieli kłopotu z odliczeniem odpowiedniej ilości przyprawy.

4. Podstawka-łapka do gorących naczyń zabezpiecza przed poparzeniem. Wykonana z silikonu świetnie izoluje temperaturę, wytrzymując nawet do 200 stopni! Podstawki Rig Tig są estetyczne i w pięknych kolorach, które nadadzą kuchni nowego charakteru.

 

 

      

5. Słoiki – potrafią wyeksponować produkty takie jak: makarony o różnych kształtach i kolorach, kasze, ryże i różnego rodzaju ziarna. Proste słoiki od Rig Tig pasują do każdego wnętrza, są świetnym uzupełnieniem każdej spiżarni.

6. Karafka na wodę – przyda się w każdym domu. Designerską karafkę Rig Tig możesz postawić na stole przy posiłku. Przed podaniem możesz trzymać ją w lodówce, aby woda lub ulubiony sok podać schłodzony.

7. Pojemnik na chleb – świeże, pokrojone pieczywo wymaga pięknego zaprezentowania. Specjalnie zaprojektowana taca Rig Tig zachowuje chrupiący chleb na dłużej. Naturalne kolory pojemników idealnie wyeksponują pieczywo na naszych stołach.

   

8. Młynek do pieprzu – świeżo zmielone przyprawy zupełnie inaczej pachną i dłużej utrzymują swoje walory smakowe. Młynek Rig Tig oprócz swojej podstawowej funkcji pięknie się prezentuje – jego minimalistyczne kształty pasują do każdej nowoczesnej kuchni.

9. Szklany kubek-miarka – podobnie jak mierząca łyżeczka ułatwi dokładne odmierzenie prawidłowych składników do przygotowywanej potrawy. Wybierając kubek firmy Rig-Tig zyskujesz pewność trwałego wykonania.  

10. Dyfuzor na płyny – taki mały gadżet a potrafi zmienić wystrój kuchni. Przelane płyny z opakowań do minimalistycznego dyfuzora Rig-Tig sprawią, że kuchnia będzie wyglądać znacznie estetyczniej. Przezroczyste ścianki pozwalają na stałe kontrolowanie ilości płynów.

                 

Zapewniamy, że przy wykorzystaniu tych akcesoriów gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością! Przygotowanie potraw nigdy nie będzie bardziej stylowe! Akcesoria Rig Tig to świetny przykład na to, że piękno tkwi w prostocie. Odwiedź nasz sklep internetowy i odkryjcie więcej przydatnych akcesoriów do kuchni. 

 

Nowa kuchnia na niewielkiej przestrzeni? – sprawdź jak ją funkcjonalnie urządzić! 

Jak odświeżyć kuchnię na wiosnę? Słów kilka o dekoracyjnych naklejkach na lodówkę. 

 

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.

Wegański majonez
 Kuchnia,

Wegański majonez

21 lutego, 2019

Majonez jest nieodłącznym elementem Wielkanocy. Dodajemy go do sałatek, kanapek, przystawek, dressingów oraz sosów. Z czego samemu przygotować pyszny, aromatyczny i roślinny majonez wegański? Dobrze przyprawiony nie odbiega smakiem od tradycyjnego odpowiednika. 

 

Składniki na domowy wegański majonez:

  • 50 ml niesłodzonego mleka sojowego;
  • Pół łyżeczki octu winnego;
  • Opcjonalnie: łyżeczka musztardy do smaku;
  • 100 ml delikatnego oleju (może być słonecznikowy, klasyczny rzepakowy lub z pestek winogron);
  • Pół łyżeczki płatków drożdżowych;
  • ¼ łyżeczki czarnej soli;
  • Szczypta zwykłej soli kuchennej;
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

 

Przygotowanie wegańskiego majonezu:

Na początku dodaj ocet do mleka i dokładnie wymieszaj. Następnie umieść mieszaninę w blenderze lub wysokim naczyniu do blendera ręcznego. Dodaj do składników musztardę i płatki drożdżowe. Miksuj wszystko przez minutę. Potem stopniowo dodawaj olej, na końcu dosyp przyprawy i dokładnie wymieszaj.

 

Wegański majonez możesz dodać do sałatki, wielkanocnych przystawek czy też grillowanych warzyw. 

 

Szykujesz wegańską Wielkanoc? Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy!–>

Wegańska pasta jajeczna

Wegańska babka drożdżowa