Ciasteczka zbożowe
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Ciasteczka zbożowe

15 lipca, 2009

Zbożowe ciastka to świetny pomysł na zdrową przekaskę. Nie tylko dodadzą energii, ale też dostrczą niemal wszystkich niezbednych dla zdrowia witamin.

Składniki:

  • szklanka nasion sezamu;
  • szklanka siemienia lnianego;
  • pół szklanki miodu;
  • pół szklanki podprażanych płatków owsianych;
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  • 1/3 szklanki rodzynek;
  • 3 łyżki posiekanych orzechów.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Ugnieść na natłuszczonej blasze na grubość 1,5 cm. Piec w temperaturze 150 C przez 30 min na złotobrązowy kolor. Pociąć na kwadratowe kawałki 4 cm i ochłodzić.

Dobry pomysł:

Zbożowa kwadraty to świetny pomysł na przekąskę dla dziecka do szkoły. Upiecz zapas ciastek na cały tydzień. Przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu w zamknietym pojemniku.

Zobacz też:

 

 

 

POMYSŁ NA RAFAELLO DOMOWEJ ROBOTY
 Desery, ciasta i ciasteczka,

POMYSŁ NA RAFAELLO DOMOWEJ ROBOTY

6 lutego, 2019

Dbasz o linię, ale kochasz słodycze, a szczególnie masz słabość do rafaello?  Nie umiesz sobie wyobrazić życia bez pysznych białych kuleczek rozpływających się w buzi? Mamy na to sposób. Zobacz nasz przepis na fit rafaello i już nigdy nie pożałujesz sobie tego niebiańskiego przysmaku. RAFAELLO domowej roboty jest pyszne i zdrowe.

Składniki do RAFAELLO domowej roboty:

0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 

1,25 szklanki (ok. 300 ml) mleczka kokosowego 

1,5 szklanki (150 g) wiórków kokosowych 

1-2 łyżki miodu 

Dodatkowo: 

15 migdałów 

Wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek 

Wykonanie rafaello domowej roboty:

Zblanszować migdały: całe migdały zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 min. przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Kaszę jaglaną dokładnie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przygotowaną kaszę ugotować do miękkości w mleczku kokosowym (ok. 20 min.). Na koniec dodajemy miód oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z gotowej, lekko przestudzonej masy formujemy kuleczki, do których wkładamy migdały i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe pralinki przed podaniem odstawiamy do lodówki na godzinę. Przechowujemy również w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie pochłaniały zapachów.

Jak widać, nie trzeba rezygnować ze słodyczy, żeby chudnąć. Smacznego!

NA CZYM PODAĆ RAFAELLO DOMOWEJ ROBOTY:

{images}

INNE POMYSŁY:

 

 

Hygge przepis, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Hygge przepis, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe

31 grudnia, 2018

Instagram/ @annalarssondesign

Zima to okres kiedy dni są krótkie, a wieczory najchętniej spędzamy w ciepłym mieszkaniu, pod kocem i z herbatą w ręku. Długie wieczory możemy umilić sobie domowymi wypiekami, które nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze jak pachną! Dziś proponujemy hygge przepis na cynamonowe bułeczki prosto ze Szwecji, znane jako Kanelbullar, które wpisują się w filozofię hygge – czyli skandynawski sposób na czerpanie przyjemności z małych rzeczy życia codziennego.

Szwedzi mają swoją nazwę również na zamiłowanie do kawy oraz słodkich wypieków. Przerwa na taką przyjemność nazywana jest przez nich fiką i można ją praktykować w pracy, domu czy na mieście. Każda okazja jest dobra, aby napić się kawy i zjeść pyszne cynamonowe bułeczki!

Instagram/ @sateenkaarigirl

Sprawdźcie nasz hygge przepis na szwedzkie cynamonowe bułeczki!

Ciasto na kanelbullar:

400 g mąki pszennej
60 g masła
2 jajka
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
2 łyżki cukru
1⁄4 łyżeczki soli

Nadzienie:

60 g roztopionego masła
1 łyżka cynamonu
60 g cukru (trzcinowego lub zwykłego)

Sposób przygotowania hygge bułeczek

Instagram@pascalehansez

Wszystkie składniki na cynamonowe bułeczki powinny być w pokojowej temperaturze. Masło roztopić i ostudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem, stopniowo dodając mleko, masło i jaja. Z gładkiej masy należy uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie należy rozpuścić i odrobinę przestudzić masło do nadzienia. Następnie dodać do niego cynamon i cukier, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części i każdą dokładnie rozwałkować na prostokąty ok. 1 cm. Następnie posmarować nadzieniem i zawijać w rulon. Rulon kroimy w 2 cm plastry i układamy na blasze. Pamiętaj o zachowaniu odstępu, ponieważ hygge bułeczki jeszcze urosną! Tak ułożone zostawiamy na blasze na 45 minut. Kiedy wyrosną smarujemy je jajkiem roztrzepanym z wodą i pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Szwedzkie bułeczki cynamonowe najlepiej smakują ciepłe, smacznego!

Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz hygge przepis. Pamiętajcie też, że oprócz smaku w filozofii hygge niezwykle ważny jest wygląd, dlatego polecamy wam sposób serwowania szwedzkich bułeczek. Odcienie złota idealnie wpasują się w skandynawski klimat.

{images}


Opracowanie: Edyta Paszkowska

Sprawdź też:

HYGGE, czyli 5 sposobów na szczęście
Hygge – playlista szczęścia!
5 najlepszych skandynawskich marek

Beza Pavlova z sezonowymi owocami
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Beza Pavlova z sezonowymi owocami

29 sierpnia, 2018

Beza Pavlova z sezonowymi owocami

Lato dobiega końca, dzień staje się coraz krótszy, ale nie smućmy się! Powitajmy jesień z pomocą królowej bez – czyli Bezą Pavlova. Chrupiąca na zewnątrz, delikatna w środku, udekorowana bitą śmietaną i sezonowymi owocami, które będą przypominać nam ten ciepły i słoneczny czas. Beza z łatwością zastąpi urodzinowy tort, ale będzie też pyszną słodkością na spotkaniu ze znajomymi.

Składniki na bezę Pavlova:

  • białka jajek 4-5
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta 

Składniki na krem do bezy Pavlova:

  • śmietana 30% – np. OSM Piątnica 330 ml
  • śmietana 42% np. OSM Piątnica 200 ml
  • serek mascarpone np. OSM Piątnica 250 g
  • cukier puder 1 łyżka

Dekoracja bezy Pavlova:

owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie bezy Pavlova:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. 
  2. Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

Smacznego!

Domowe lody ze szpinakiem
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Domowe lody ze szpinakiem

13 sierpnia, 2018

Domowe lody ze szpinakiem 

W upalne dni szukamy sposobów by choć na chwilę poczuć ulgę. Orzeźwienie i kulinarną przyjemność zapewnią własnoręcznie wykonane lody na patyku. Są zdrowsze niż te ze sklepu, doskonale smakują, a do tego bajecznie się prezentują. To prawdziwa uczta dla zmysłów!


Składniki:

  • Szpinak młody marki Eisberg – 3 garści
  • limonka – 1 szt.
  • kiwi – 3 szt.
  • miód – 2 łyżki (opcjonalnie syrop klonowy)
  • jogurt naturalny – 1 szklanka

Wykonanie:

Kiwi zblendować z jogurtem naturalnym. Z limonek wycisnąć sok i wlać do masy. Dodać młody szpinak, miód i ponownie zblendować. Powstały koktajl przelać do foremek, włożyć patyczki do lodów i mrozić przez co najmniej kilka godzin w zamrażalniku. 

Tosty z serkiem i gruszką
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Tosty z serkiem i gruszką

29 czerwca, 2018

Wytęsknione wakacje w końcu nadeszły. Przyniosły ze sobą nie tylko więcej pięknego słońca ale przede wszystkim więcej wolnego czasu!  Niestety wyjazd jest alternatywną nie dla każdego z nas. Jak inaczej wykorzystać ten czas? Kuchenne eksperymenty. Wykorzystaj te dni aby wypróbować nowe smaki.

Dzień pierwszy: słodkie, fantazyjne tosty z serkiem i konfiturą żurawinową oraz podsmażaną na wolnym ogniu gruszką w maśle. To wakacyjne śniadanie najlepiej smakuje w promieniach słońca – pozwólmy sobie poczuć poranny smak beztroski.


PRZYGOTOWANIE

Składniki na 6 porcji:

– Chleb Tostowy Pełnoziarnisty 12 kromek

– serek homogenizowany waniliowy 250 g

– miód 1 łyżeczka

– orzechy włoskie garść

– gruszka 1 sztuka

– masło 1 łyżka

– konfitura żurawinowa do dekoracji

WYKONANIE:

Orzechy rozdrobnić, wymieszać z serkiem homogenizowany i miodem. Gruszkę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu przez kilka minut. Kromki Chleba Tostowego Pełnoziarnistego (Dan Cake) zapiec w opiekaczu do uzyskania złotego koloru, posmarować serkiem homogenizowanym. Na każdą kromkę chleba wyłożyć 3 plastry gruszki i dekoracyjnie konfiturę żurawinową.

Smacznego!

 

 

 

 
Warkocz z ciasta duńskiego
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Warkocz z ciasta duńskiego

12 marca, 2018

Z dossier Anny Olson wybraliśmy dla Was ciekawe świąteczne propozycje, które urozmaicą wielkanocne menu.

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 5 g drożdży w proszku
  • 187 g mąki pszennej
  • 70 g mąki tortowej
  • 25 g cukru
  • 142 g masła
  • Szczypta soli

Składniki na wypełnienie:

  • 40 g płynnego masła
  • 70 g rodzynek
  • 125 g dżemu (morelowego lub jabłkowego)
  • 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
  • Cukier z cynamonem do posypania

Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach. Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut a potem schładzaj minimum 2 godziny.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę). Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.

Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru). Studź przez 20 minut.

Rozpuszczaj dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj. Smacznego!

Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!

   SPRAWDŹ INNY DESER ANNY OLSON:    

   Tartinki z jeżynami i bezą   

 

Kuchenne sztuczki Anny Olson
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Kuchenne sztuczki Anny Olson

11 marca, 2018

Święta już za chwilę, a co rusz wykluwają się nowe kuchenne problemy. Czy drożdże urosną? Czy sernik nie opadnie? Czy baba się nie przypali? Świąteczna radość ucieka a zmartwień przybywa, dlatego mamy dla Was profesjonalne porady i przepisy na udaną Wielkanoc.

Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!

1. Filiżanka herbaty a przebite białka: stało się, za długie miksowanie i po idealnej pianie z białek została smutna biała masa. Nie panikuj! Zaparz sobie filiżankę herbaty i spokojnie ją wypij. Dlaczego? W czasie tych 10 minut białka opadną i będą gotowe, żeby ubić je znowu.

2. Zmierz piekarnikowi temperaturę: 180°C to 180°C. W piekarniku nie zawsze. Umieszczając termometr w czasie pieczenia będziesz miała nad wszystkim kontrolę. Jeżeli wahania wynoszą więcej niż 15°C, to to jest przyczyna opadania ciasta.

3. Więcej śmietany do przebitej śmietany: dobra, uratowaliśmy jajka – a co ze śmietaną? Dolej trochę płynnej śmietany do już-nie-tak-sztywnej ubitej i włącz mikser ponownie. Voila! Po problemie!

4. Misja: porządek przy pieczeniu. Cel: skrobaczka: Coś tam się wysypie, coś tam się przylepi do blatu, coś tam zostanie w misce. Zawsze tak jest, ale nie musi być. Zestaw skrobaczek, sztywnych do powierzchni i elastycznych do miski, ułatwi utrzymanie porządku w czasie pieczenia.

5. Stabilizacja to podstawa – z mlekiem w proszku to prosta sprawa: bita śmietana do szprycy i ozdabiamy tort, ale wzór się jakoś nie trzyma po upływie czasu. 15ml mleka w proszku na 250 ml śmietany rozwiąże problem!  

6. Wyszpachluj ciasto: dalej, dalej ręko kucharza! Dobra szpatułka jest w kuchni niezastąpiona. Sięgniesz wszędzie, wygładzisz krem, a wszystko ze szwajcarską precyzją.

Kiedy znasz te tricki, wszystkie świąteczne ciasta powinny się udać. Baba, mazurek, a może coś jeszcze? Z dossier Anny Olson wybraliśmy dla Was ciekawe świąteczne propozycje, które urozmaicą wielkanocne menu. Oryginalny warkocz na pewno zaskoczy gości a tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem będą się idealnie komponować z kolorowymi pisankami!

   SPRAWDŹ PRZEPISY ANNY OLSON:   

    Oryginalny warkocz   

   Tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem    

 

Tartinki z jeżynami i bezą
 Desery, ciasta i ciasteczka,

Tartinki z jeżynami i bezą

9 marca, 2018

Ten deser od Anny Olsen możesz przygotować na każdą okazję! Wykorzystaj ulubione świeże owoce

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225 g mąki tortowej
  • 90 g posiekanej białej czekolady
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 3 szklanki jeżyn (możesz zastąpić innymi, ulubionymi, kwaskowatymi owocami)
  • 100 g cukru
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru pudru

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem do białości i dodaj jajko. Miksuj do uzyskania gładkiej masy i dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp mąkę i ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj walec i schładzaj przez 2 godziny.

Podziel ciasto na 8 części i wyłóż nimi foremki do tart. Ponakłuwaj widelcem, schładzaj kolejne 20 minut. Piecz w 180°C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Rozpuść czekoladę i wysmaruj nią upieczone foremki. Odczekaj, aż czekolada stwardnieje.

2 szklanki jeżyn gotuj wraz z cukrem, dopóki nie puszczą soku. Zblenduj. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki wody Gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj pozostałe jeżyny, ekstrakt waniliowy i zdejmij z palnika. Pozostaw do przestudzenia, a potem przełóż do przygotowanych foremek z ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Białka ubij na sztywno i dodaj mąkę ziemniaczaną. Następnie stopniowo dosypuj cukier i cukier puder. Przełóż masę do szprycy i ozdób obficie tartinki. Piecz przez 5 minut.

Podawaj schłodzone. Gotowe!

Anna Olson to niekwestionowana specjalistka, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Wieloletnie doświadczenie w gotowaniu i pieczeniu pozwoliło jej na zgromadzenie olbrzymiego doświadczenia i wypracowanie niejednego skutecznego kuchennego tricku. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy wspólnie krótkie kompendium wiedzy kuchennej i kucharskich sztuczek!
SPRAWDŹ INNY DESER ANNY OLSON: Warkocz z ciasta duńskiego