Ciasteczka stokrotki
21 kwietnia, 2016Prawdziwe stokrotki są ucztą dla oka, te zaś – dla podniebienia.
Składniki:
- 3/4 opakowania masła (miękkiego),
- 3/4 szklanki cukru – pudru,
- 1 1/2 szklanki mąki,
- cytryna
Do ozdobienia:
Dekoracyjna posypka do ciast (w kształcie kulek i krążków) , mogą przydać się również małe cukierki (typu draże). Kolorowy lukier w tubce.
Wykonanie:
- Masło wymieszaj z cukrem – pudrem aż całość nabierze kremowej konsystencji.
- Zetrzyj skórkę z cytryny. Z połówki owocu wyciśnij sok. Dodaj je do ciasta.
- Przesiewając przez sito stopniowo dodawaj mąkę do miski, dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 1 godz.
- Zanim piekarnik się rozgrzeje, rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm, wycinaj foremką kwiatki i układaj na blasze do pieczenia.
- Ciastka powinny się piec przez 15 minut.
- Ostudzone ciastka można dekorować.
Smacznego!