

Desery, ciasta i ciasteczka
Strona główna / TEMAT DNIA / Zdrowe słodkości od Blended & Co., czyli prawdziwa uczta dla zmysłów
W ostatnich latach potencjał kuchni roślinnej został dostrzeżony przez najsłynniejszych restauratorów, którzy rewolucjonizują wegańskie cukiernictwo. Szefowie kuchni, tacy jak Jamie Oliver lub Fran Costigan, udowadniają, że składniki tradycyjnych deserów niezwykle łatwo zastąpić pełnowartościowymi, odżywczymi, nietuczącymi i pysznymi produktami pochodzenia roślinnego. Wbrew pozorom wegańskie słodkości mogą zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienia i zaskoczyć prawdziwych koneserów czekolady.
Przygotowując huczne przyjęcie lub kameralne spotkanie w gronie znajomych, zapewne przywiązujesz dużą uwagę do jakości serwowanych deserów. Jeśli pragniesz sprostać oczekiwaniom wszystkich gości, warto zdecydować się na naturalne słodycze. Twój świadomy wybór docenią nie tylko weganie lub wegetarianie, ale również osoby, pragnące cieszyć się słodkościami bez wyrzeczeń i wyrzutów sumienia.
Świetną propozycją mogą okazać się roślinne słodycze i przekąski oferowane przez warszawską firmę Blended & Co., która dostosowuje swoje produkty do indywidualnych wymagań dietetycznych klientów. Wegańskie, wegetariańskie i witariańskie słodkości wyróżniają się niezwykłymi walorami smakowymi oraz eleganckimi dekoracjami.
Historia Blended & Co., które narodziło się z pasji do wypieków i zdrowego odżywiania, jest naprawdę imponująca. Założycielka firmy, Agata Sosnowska, postanowiła postawić wszystko na jedną kartę i… wyruszyć w świat, poznając nowe kultury i wyjątkowe smaki. Podczas swoich podróży testowała nowe przepisy i eksperymentowała z roślinnymi składnikami. Gdy wróciła do Europy, rozpoczęła staż jako event manager w renomowanej, ekskluzywnej firmie cateringowej w Londynie. To niezwykłe doświadczenie utwierdziło Agatę w przekonaniu, że cukiernictwo jest jej prawdziwą pasją!
Unikatowe smaki, które odkryła, podróżując po różnych kontynentach, stały się inspiracją do stworzenia Blended & Co. Głównym celem stało się zaoferowanie klientom niekonwencjonalnych tortów, ciast i cateringu eventowego, które wyróżniałyby się na warszawskim rynku. Założenie udało się skutecznie zrealizować – Blended & Co. obala mity związane z wegańskimi słodkościami, udowadniając, że mogą być naprawdę pyszne i pełne smaku! Wszystkie desery wykonywane są w 100% z najwyższej jakości składników naturalnych. Połącznie orzechów, mleka roślinnego, soczystych owoców, oleju kokosowego, nasion chia, siemienia lnianego, syropu roślinnego lub naturalnych cukrów pochodzących z miodu tworzy subtelną słodycz. Dlatego też desery nie zwierają jajek, masła, mąki pszennej albo cukru rafinowanego, które powodowałyby uczucie słodkiego przesycenia i ciężkości. Z kolei owoce i jadalne kwiaty, pochodzące z własnej uprawy lub od ekologicznych dostawców, stanowią podstawę niebanalnych kompozycji, w które cukiernicy wkładają całe serce. Ciekawe połączenie barw dekoracji z kolorem ciasta sprawia, że słodkości wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki! Aspekt wizualny jest szczególnie doceniany przez klientów, którzy często wyrażają słowa uznania dla imponującej sztuki cukierniczej Blended & Co.
Serniki z orzechów nerkowca, tzw. ciasta ‘raw’, to flagowe produkty, które stanowią znak rozpoznawczy Blended & Co. Te wyjątkowe słodkości są dostępne w różnych rozmiarach wyłącznie na zamówienie – dzięki temu cukiernicy mogą zadbać o najmniejszy szczegół realizacji! Serniki z orzechów nerkowca wykonywane są ręcznie, w 100% z naturalnych składników pochodzenia roślinnego. Ciasta ‘raw’ nie ulegają obróbce termicznej ani nie zawierają laktozy oraz glutenu. Naturalna, subtelna słodycz pochodzi z owoców i miodu, który w wersji wegańskiej może być również zastąpiony syropem roślinnym. Spód ciasta tworzy pasta z daktyli, orzechów, kakao i wiórków kokosowych. Z kolei puszysty, delikatny jak chmurka krem typu sernik powstaje na bazie zblendowanych na jednolitą masę orzechów nerkowca z mlekiem kokosowym. Niezapomnianych walorów smakowych dodają również owoce – limonka, pomarańcza, mango, borówki lub maliny. Ostatni, ale równie ważny element serników z orzechów nerkowca to minimalistyczna, elegancka dekoracja, składająca się z jadalnych kwiatów. Wyjątkowe smaki, takie jak tropikalne mango, które skradło wiele serc, aksamitne Banoffee ze słonym karmelem czy surowe ciasto marchewkowe typu ‘cookie dough’ z puszystym kremem waniliowym, inspirowane są egzotycznymi podróżami oraz smakami dzieciństwa. Naturalne słodkości od Blended & Co. to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Ciasta ‘raw’ dostępne są również w postaci spersonalizowanych tortów i uroczych mini serniczków. Torty na bazie sernika z orzechów nerkowca tworzone są specjalnie z myślą o klientach, który pragną zbudować ciasto z dowolnie wybranych dwóch warstw smakowych. Jeśli szukasz pomysłu na mały deser, słodką przekąskę lub prezent dla bliskiej osoby, mogą zainteresować Cię zestawy mini serniczków z orzechów nerkowca. Blended & Co. przygotowuje je w wersji 6 lub 9 sztuk z możliwością swobodnej kombinacji dwóch lub trzech różnych smaków. Świeżo wykonane mini serniczki z pewnością umilą każdy dzień!
W słodkim cateringu, oferowanym przez Blended & Co., znajdują się wyjątkowe, roślinne desery, które również wykonywane są z naturalnych składników. Firma tworzy słodkie stoły na mniejsze lub większe uroczystości – urodziny, imieniny, wesela, baby shower, eventy prasowe lub spotkania biznesowe. Blended & Co. przykuwa oczywiście dużą uwagę do subtelnych dekoracji, które będą stanowić dodatkowy atut wizualny Twojego przyjęcia. Słodycze urzekają nie tylko pięknym wyglądem i oryginalną formą prezentacji, ale również głębią smaku. Aromatyczne serniki z orzechów nerkowca, tarty, słodkie kulki, desery w słoiczkach, ciasta i ciasteczka pieczone bez mąki pszennej, chlebki bananowe oraz mini porcje ‘raw’ stanowią sztandarowe produkty warszawskiej firmy. Ten imponujący repertuar może zostać jednak uzupełniony cukierniczymi klasykami w zdrowej wersji, z wykorzystaniem roślinnych składników – tortami czekoladowymi, babeczkami lub brownie.
Zapamiętaj! Wszystkie naturalne słodkości od Blended & Co. przygotowywane są na zamówienie. Możesz odebrać je osobiście w stołecznej pracowni lub skorzystać z dostawy, która prowadzona jest na terenie całej Warszawy.
Założycielka Blended & Co., Agata Sosnowska, organizuje również wegańskie warsztaty, które cieszą się ogromną popularnością. Są one świetną alternatywą dla dobrze znanych słodkich warsztatów, które nie odkrywają nowych aspektów sztuki cukierniczej. Podczas spotkań przekazywana jest wyjątkowa wiedza na temat niekonwencjonalnych technik pieczenia. Dowiesz się, jak piec słodkości, wykorzystując warzywa, poznasz zamienniki jajek, masła i mąki pszennej oraz zgłębisz tajniki przygotowywania kremu do ciasta bez wykorzystania cukru. Brzmi niemożliwie? Nic bardziej mylnego! Łatwe do ponownego odtworzenia przepisy, z którymi wrócisz do domu, zachwycą nawet najbardziej wymagających gości.
Wegańskie słodycze to idealne alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i jednocześnie nie rezygnować z ulubionych deserów. Blended & Co. spełnia wszystkie słodkie marzenia, dlatego koniecznie sprawdź przepyszne torty i ciasta oferowane przez tę warszawską firmę. Jesteśmy przekonani, że zaproszeni na Twoje przyjęcie goście zakochają się w roślinnych słodkościach od Blended & Co.!
Tekst: Alicja Milczarczyk
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia