W historii sztuki barmańskiej zapisało się kilka wyjątkowych postaci, które zrewolucjonizowały zasady miksologii. Jedną z nich jest Ada Coleman, która w 1903 roku objęła posadę głównego barmana w londyńskim Hotelu Savoy. Wkraczając z dumą w świat wówczas zdominowany przez mężczyzn, pokonała wszelkie uprzedzenia i konwenanse. Ada przygotowywała drinki dla Marka Twaina, Marlene Dietrich, Charliego Chaplina oraz Charlesa Hawtreya, dla którego stworzyła swój najpopularniejszy koktajl z ginu, słodkiego wermutu i Fernet Branca.
Oto przepis na wyjątkowy drink Ady Coleman – Hanky Panky.
Składniki:
▪ 40 ml ginu
▪ 40 ml słodkiego wermutu
▪ 3 dashe (ok. 3 ml) Fernet Branca
Sposób przygotowania:
1. Dodaj gin, słodki wermut i Fernet Branca do shakera wypełnionego lodem. W odmierzeniu odpowiedniej ilości składników pomoże Ci miarka barmańska.
2. Energicznie wstrząśnij shakerem. Następnie za pomocą filtra barmańskiego odcedź składniki do wcześniej schłodzonego kieliszka.
3. Udekoruj koktajl skórką pomarańczy. Drink przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom wyrazistych smaków!