Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / Czy weganizm jest zdrowy?

 Desery, ciasta i ciasteczka,

Czy weganizm jest zdrowy?

31 stycznia, 2021
Rzeczywistość ostatnich miesięcy bardzo wyraźnie dała nam odczuć, że nie ma nic cenniejszego ponad nasze zdrowie. A zdrowie zaczyna się na talerzu, a nawet jeszcze wcześniej – w naszej kuchni, w naszym sposobie myślenia o jedzeniu, o diecie i w podejściu do codziennych nawyków żywieniowych.

„Sztuka Vege” – dlaczego kuchnia wegańska?

Kuchnia wegańska to kuchnia pełna nowych smaków i możliwości kulinarnych do odkrycia. Źródło zdrowia ukryte jest w bogactwie natury – różnorodności warzyw i owoców, odżywczych kasz i nasion. 

Weganizm pokochały również gwiazdy ze świata filmu, mody i sportu, które postrzegają roślinną dietę jako etyczny system. Gisele Bündchen, Joaquin Phoenix, Jessica Chastain, Stella McCartney, Lewis Hamilton, Natalie Portman czy Sia to tylko niektórzy z licznych celebrytów, propagujących zdrowy i świadomy styl życia. 

Absolutnie nie namawiamy Cię do żadnych restrykcyjnych diet, nie twierdzimy też, że kuchnia wegańska jest dla Ciebie najlepsza, naszym celem jest inspirowanie i pokazywanie różnorodności rzeczywistości, w której żyjemy, jej całą paletę odcieni i smaków. Poznaj je i pozwól się im uwieść!

Kuchnia wegańska, wbrew pozorom, obfituje nie tylko w warzywa i owoce, ale pozwala łączyć składniki w zupełnie nowe, nieznane nam wcześniej, kompozycje smakowe.

PIĘĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ WEGAŃSKIE POTRAWY:

1. jeśli dopiero rozpoczynasz ekscytującą przygodę z weganizmem, przekonasz się, że przejście na dietę roślinną wbrew pozorom nie jest ciężkie i wymagające ani nie wymaga niewyobrażalnych wyrzeczeń,

2. wegańskie potrawy bogate w błonnik pobudzą Twoją przemianę materii, dzięki czemu zadbasz o swoją sylwetkę, poczujesz się pięknie i zdrowo oraz zauważysz wyraźną poprawę swojego samopoczucia,

3. zmniejszysz poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy,

4. zredukujesz ryzyko wystąpienia cukrzycy typu B,

5. zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka.

Co znajdziesz w e-booku?

Starannie wyselekcjonowane przepisy na pyszne wegańskie śniadania, zupy, sosy, pasty, dania główne i desery. Wszystkie proste i do przyrządzenia od zaraz – bez żadnych skomplikowanych przygotowań i trudno dostępnych produktów. W „Sztuce Vege” otrzymasz również garść wskazówek, przydatnych w stosowaniu diety roślinnej i komponowaniu wegańskich dań. Jeśli w nowym roku postanowiłaś zmienić swój styl życia na zdrowszy, to nasz e-book z pewnością pomoże Ci dokonać tej zmiany!

E-book „Sztuka Vege” to najnowsze „dziecko” INSPIRANDERA, które z ogromną radością oddajemy w Twoje ręce.

Włożyliśmy w tę publikację spory kawałek naszego redakcyjnego serca, mnóstwo dobrej energii i inspiracji.

Pragniemy, aby nasze motto – „Sztuka pięknego życia” – towarzyszyło czytelnikom we wszystkich przepełnionych szczęściem i wdzięcznością momentach – także w kuchni, podczas przygotowywania i delektowania się posiłkami na co dzień – przy wspólnym stole.

Kuchnia to miejsce, w którym codziennie dzieje się magia, choć zabiegani i zajęci własnymi troskami, nie zawsze potrafimy ją dostrzec. Tylko od nas zależy, czy w naszej codziennej rutynie dnia zagości radość, zachwyt, pełnia różnorodnych smaków. W e-booku „Sztuka Vege” spróbujemy Cię zachęcić do wspólnej wegańskiej przygody, pełnej nowych doznań smakowych. Mamy nadzieję, że wyruszysz razem z nami w tę pyszną i ekscytującą podróż!

„Sztuka Vege” – zakochaj się w roślinnej kuchni!

Jedne z licznych propozycji wegańskiej kuchni, jakie znajdziecie w e-booku „Sztuka Vege” to między innymi:

1. Inspiracje na pyszne warzywne pasty, smarowidła i sosy, takie jak bazyliowe pesto z pestek słonecznika, wędzony twarożek z tofu i… wiele, wiele innych!

2. Propozycje na podanie pieczonych, grillowanych i faszerowanych warzyw z intrygującą nutą dressingu, m.in. w formie faszerowanych papryk.

3. Śniadaniowe inspiracje na kanapki scramble i awokado” oraz kremową owsiankę orzechową.

4. Przepisy na sycące i rozgrzewające zupy krem z pieczarek, pora oraz dyni. 

5. Przepisy na zdrowe i proste w wykonaniu sałatki z dodatkiem pieczonych buraków albo komosy ryżowej.

6. Pomysły na niebanalne buddha bowls w stylu azjatyckim, meksykańskim lub z dynią.

7. Receptury wegańskich lodów, ciast i innych pysznych deserów – lodów truskawkowo-kokosowych, musu czekoladowego z awokado i kulek mocy rafaello.

Brzmi pysznie? To tylko niektóre z propozycji wegańskiej kuchni, jakie znajdziecie w e-booku „Sztuka Vege”, czyli prawdziwym kulinarnym przewodniku po wegańskich smakach! Zacznij z nami tę smaczną przygodę!

„Sztuka Vege” – sztuka pięknego życia. Poczujesz się zdrowo i pięknie!

Flamandzki pisarz, Phil Bosmans, napisał kiedyś, że: „Sztuką życia jest cieszyć się małym szczęściem. Ludzie szczęśliwi żyją dłużej”. My idziemy krok dalej, twierdząc, że sztuką pięknego życia jest zachwyt każdą jego chwilą, umiejętność docenienia prostych, zwykłych z pozoru momentów, takich jak gotowanie, komponowanie posiłków, zapraszanie nowych smaków do kuchni, a nade wszystko spędzanie wspólnych chwil przy stole w gronie rodziny i przyjaciół. To dla nas wielka radość i wyróżnienie, jeśli „Sztuka” Vege” będzie Ci towarzyszyć w tych momentach na co dzień!

Poczuj się zdrowo i pięknie! E-book „Sztuka Vege” już w przedsprzedaży w specjalnej cenie! Do 14 lutego możesz skorzystać z 50% zniżki za nasze autorskie przepisy zapłacisz jedynie 22 zł (cena regularna wynosi 44 zł). 

Zakupiony e-book zostanie wysłany drogą mailową do walentynek.  

Tekst: Monika Laskowska-Baszak

Redakcja tekstu: Alicja Milczarczyk

Inne Artykuły: