
Dzieci gotują
Strona główna / TEMAT DNIA / Sezon na dynię, czyli 4 proste przepisy w duchu zero waste
Dynia to cenna roślina, która swoją wyjątkowość zawdzięcza zawartości witamin: A, C i E, minerałów oraz cynku. Jej świeże pestki pozwolą pozbyć się pasożytów z organizmu. Istnieje aż 45 odmian tego niskokalorycznego warzywa! Przykładowo: biała, niebieska i czerwona. W jaki sposób możemy ją wykorzystać oprócz tworzenia halloweenowej dekoracji?
Składniki: (1 os.)
Pół dyni
2 jajka
Świeży szpinak
Sól himalajska
Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Wieczorem:
Kroimy dynię na pół, wydrążamy środek i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut.
Rano:
Do dyni wbijamy jajka i umieszczamy w piekarniku o tej samej temperaturze na 15 minut. Wyjmujemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy garść szpinaku. Zdrowe i sycące śniadanie gotowe!
Co zrobić z wydrążonym miąższem? Resztki wykorzystujemy do kolejnych przekąsek.
Składniki:
Miąższ z dyni
Oliwa z oliwek
Cebula
2 ząbki czosnku
Bulion warzywny
Zielona pasta curry
Mleczko kokosowe
Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy miąższ, następnie bulion i gotujemy chwilę na małym ogniu. To będzie stanowiło bazę do sosu. Dodajemy zielone curry, mleko kokosowe i kolendrę. Sos w stylu tajskim to idealny dodatek do ryżu bądź makaronu.
Zostaje nam jeszcze druga połowa dyni – na nią też znajdzie się sposób! Przedstawiamy przepis na domowe chipsy dyniowe.
Składniki:
½ dyni
½ łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
Papryka wędzona
Rozmaryn
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Po umyciu i wydrążeniu pestek z dyni, pozbawiamy ją skórki i kroimy w cienkie plastry. Pokrojone kawałki umieszczamy w dużej misce z dodatkiem oliwy. Kolejno dodajemy sól, 2 ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, tak, aby dodatki równomiernie rozłożyły się po dyni. Umieszczamy w piekarniku o temperaturze 100 stopni na 45 minut. W połowie tego czasu przewracamy chipsy na drugą stronę. Możemy podawać je z sałatką. Smacznego!
Oczywiście nie powinniśmy wyrzucać pestek dyni! Są źródłem magnezu, żelaza, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy B.
Po opłukaniu pestek i usunięciu wszelkich włókien, moczymy je przez noc w wodzie. Z jakiego powodu? Dzięki temu substancje odżywcze będą lepiej przyswajalne. Osuszone pestki wykładamy na blachę do pieczenia. Skropione oliwą, pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Pestki możemy także doprawić – sól podkreśli smak potrawy.
Tekst: Weronika Zając
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia