Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / Sezon na dynię, czyli 4 proste przepisy w duchu zero waste

 Dzieci gotują,

Sezon na dynię, czyli 4 proste przepisy w duchu zero waste

26 października, 2020

Dynia to cenna roślina, która swoją wyjątkowość zawdzięcza zawartości witamin: A, C i E, minerałów oraz cynku. Jej świeże pestki pozwolą pozbyć się pasożytów z organizmu. Istnieje aż 45 odmian tego niskokalorycznego warzywa! Przykładowo: biała, niebieska i czerwona. W jaki sposób możemy ją wykorzystać oprócz tworzenia halloweenowej dekoracji?

Pomysł na śniadanie – jajko w dyni

Składniki: (1 os.)

Pół dyni

2 jajka

Świeży szpinak

Sól himalajska

Pieprz czarny  


Sposób przygotowania:

Wieczorem:

Kroimy dynię na pół, wydrążamy środek i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut.

 

Rano:

Do dyni wbijamy jajka i umieszczamy w piekarniku o tej samej temperaturze na 15 minut. Wyjmujemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy garść szpinaku. Zdrowe i sycące śniadanie gotowe!

Co zrobić z wydrążonym miąższem? Resztki wykorzystujemy do kolejnych przekąsek.

Aromatyczny dodatek – sos w tajskim stylu

Składniki:

Miąższ z dyni

Oliwa z oliwek

Cebula

2 ząbki czosnku

Bulion warzywny

Zielona pasta curry

Mleczko kokosowe

Świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy miąższ, następnie bulion i gotujemy chwilę na małym ogniu. To będzie stanowiło bazę do sosu. Dodajemy zielone curry, mleko kokosowe i kolendrę. Sos w stylu tajskim to idealny dodatek do ryżu bądź makaronu


Zostaje nam jeszcze druga połowa dyni – na nią też znajdzie się sposób! Przedstawiamy przepis na domowe chipsy dyniowe.

Domowe chipsy dyniowe

Składniki:

½ dyni

½ łyżeczki soli

2 ząbki czosnku

Papryka wędzona

Rozmaryn

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Po umyciu i wydrążeniu pestek z dyni, pozbawiamy ją skórki i kroimy w cienkie plastry. Pokrojone kawałki umieszczamy w dużej misce z dodatkiem oliwy. Kolejno dodajemy sól, 2 ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, tak, aby dodatki równomiernie rozłożyły się po dyni. Umieszczamy w piekarniku o temperaturze 100 stopni na 45 minut. W połowie tego czasu przewracamy chipsy na drugą stronę. Możemy podawać je z sałatką. Smacznego!

Wykorzystanie pestek dyni – dodatek do zup i sałatek

Oczywiście nie powinniśmy wyrzucać pestek dyni! Są źródłem magnezu, żelaza, cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy B.

 

Po opłukaniu pestek i usunięciu wszelkich włókien, moczymy je przez noc w wodzie. Z jakiego powodu? Dzięki temu substancje odżywcze będą lepiej przyswajalne. Osuszone pestki wykładamy na blachę do pieczenia. Skropione oliwą, pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Pestki możemy także doprawić – sól podkreśli smak potrawy. 

Tekst: Weronika Zając

Inne Artykuły: