Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / Tajniki kuchni fusion

 JESIENNE INSPIRACJE,

Tajniki kuchni fusion

19 listopada, 2020

Kuchnia fusion co to jest?

Kuchnia fusion co to jest? Japonia, Meksyk, Floryda… Coś w ten deseń? Odpowiedź prawie prawidłowa! Choć terminologia może niejednego z nas wprowadzić w zakłopotanie, gotowanie w stylu fusion to nic innego jak umiejętne łączenie smaków, tradycji kulinarnych oraz przypraw z różnych stron świata. Nie trzeba chyba również nikomu przypominać, że określenie fusion szturmem opanowało również inne dziedziny popkultury, m.in. modę, sztukę, czy branżę wnętrzarską i systematycznie zyskuje na popularności.  

W niniejszym artykule chcielibyśmy przybliżyć Wam wybór tajników kuchni fusion, która obejmuje również różnorakie techniki gotowania i sposoby podawania potraw. Choć prężnie rozwija się w branży gastronomicznej dopiero od kilku lat, mało kto jest świadom, że jako pierwsi na świecie polubili ją Nowojorczycy (mimo iż jej początki sięgają XIX wieku). Warto też wspomnieć, że za jedną z kuchni, będących w największym stopniu fusion uważa się kuchnię mauretańską, pozostającą m. in. pod wpływami francuskimi, hinduskimi, jak również afrykańskimi.     

Kuchnia fusion, czyli nieskazitelna i nowatorska stylizacja dań

Kuchnia fusion co to jest?

Pomimo, iż większość z nas stawia na pierwszym miejscu smak przyrządzanych potraw, dania fusion absolutnie muszą być bez skazy i mieć odpowiedni, nowatorski wygląd na talerzu. Wielu praktyków kuchni fusion podziela pogląd, że potrawy powinny stanowić wyraźną aluzję do wybranych kierunków modernistycznych w sztuce, np. futuryzmu. 

 

Po aranżacyjne inspiracje dotyczące kuchni fusion możecie sięgnąć oczywiście do Internetu, ale my doradzamy, aby jak najczęściej brać udział w różnego typu warsztatach, targach i pokazach (całe szczęście, że część z nich w obecnej sytuacji organizowana jest wirtualnie). Dzięki takim wydarzeniom, dowiecie się o stylizacji dań w stylu fusion dużo więcej niż z samego oglądania zdjęć i usilnego powtarzania efektu wizualnego.     

 

Choć stylizacja dań wymaga miesięcy praktyki, warto czasem poeksperymentować w domowym zaciszu. Kotlety w kształcie sushi? Ani się nie obejrzycie, a otrzymacie od domowników tytuł Kucharza Fusion wszechczasów!

Kuchnia fusion, czyli nieskazitelna i nowatorska stylizacja dań

Kuchnia fusion co to jest?

Pomimo, iż większość z nas stawia na pierwszym miejscu smak przyrządzanych potraw, dania fusion absolutnie muszą być bez skazy i mieć odpowiedni, nowatorski wygląd na talerzu. Wielu praktyków kuchni fusion podziela pogląd, że potrawy powinny stanowić wyraźną aluzję do wybranych kierunków modernistycznych w sztuce, np. futuryzmu. 

 

Po aranżacyjne inspiracje dotyczące kuchni fusion możecie sięgnąć oczywiście do Internetu, ale my doradzamy, aby jak najczęściej brać udział w różnego typu warsztatach, targach i pokazach (całe szczęście, że część z nich w obecnej sytuacji organizowana jest wirtualnie). Dzięki takim wydarzeniom, dowiecie się o stylizacji dań w stylu fusion dużo więcej niż z samego oglądania zdjęć i usilnego powtarzania efektu wizualnego.     

 

Choć stylizacja dań wymaga miesięcy praktyki, warto czasem poeksperymentować w domowym zaciszu. Kotlety w kształcie sushi? Ani się nie obejrzycie, a otrzymacie od domowników tytuł Kucharza Fusion wszechczasów!

Jeśli pragniecie rozpocząć przygodę z kuchnią fusion, w Waszym domu nie może zabraknąć minimalistycznych akcesoriów kuchennych w stylu duńskim

59,00 
59,00 
125,00 
85,00 

Kuchnia fusion. Krewetkowy bigos czy zupa tajska z krewetkami – mniej znaczy więcej

Kuchnia fusion co to jest?

Przyznacie z pewnością, że krewetkowy bigos to jedna z wielu absurdalnych propozycji w dyskusji o kuchni fusion. Pamiętajmy zatem, że jedną z kluczowych zasad eksperymentowania jest umiar w doborze składników i wbrew pozorom spora wiedza na temat gotowania. Może warto czasami postawić na prosty orientalny bulion z krewetkami w pikantnej panierce? Jeśli jesteście początkujący w tej materii, zalecamy kilkuskładnikowe kompozycje, które nie przyprawią Waszych gości o zawrót głowy.

Kuchnia fusion. Innowacja – hot, konwencja – not

Wbrew powszechnej opinii, w kuchni fusion kluczową rolę odgrywa również dobór dodatków i przypraw do naszych dań. Kto powiedział, że pomidorówka z mlekiem kokosowym jest czymś niedozwolonym? To przecież jedno z naszych najświętszych polskich dań, ale nie popełnicie kulinarnego przestępstwa, powstrzymując się z kupnem poczciwej „kremówki”. Zyskacie  na smaku, jakości… i zdrowiu! Mleko kokosowe doskonale sprawdzi się też w kremie jajecznym, a trawa cytrynowa dzięki swojej wyrazistości zastąpi nudną skórkę z cytryny. 

Dania kuchni fusion będą prezentowały się niezwykle okazale na talerzach od naszych skandynawskich marek

180,00 
59,00 
19,00 
56,00 

Kuchnia fusion – azjatyckie spaghetti

Na makaron nie możecie już patrzeć? Świetnie się składa, bo wbrew pozorom spaghetti będzie bajeczne, również z chińskimi kluseczkami, galangalem i trawą cytrynową oraz bezmięsnym sosem pomidorowym. Wymarzony efekt końcowy osiągniecie zapewne po 50. powtórzeniu tego dania, ale to kolejna propozycja, którą można upichcić bez problemu w warunkach domowych bez ryzyka wysadzenia kuchni w powietrze. 

Kuchnia fusion – Floribbean Cuisine, czyli najnowszy trend rodem z Miami

W przypadku nowego nurtu kuchni fusion, zwanego Floribbean Cuisine (kuchnia ,,floribiańska”), mamy do czynienia z kombinacją kuchni kubańskiej, haitańskiej i afrykańskiej. Ten nowy odłam kuchni fusion, choć pojawił się w Miami stosunkowo niedawno, już cieszy się sporą liczbą zwolenników. Przykładowe pomysły na inspiracje tego typu to m.in. połączenie czarnej fasoli z trawą cytrynową i ziemniakami bądź batatami. 

Kuchnia fusion – pizza w stylu fusion i nie tylko, czyli najmodniejsze nurty

Pizza z łososiem i kawiorem? Naprawdę? Okazuje się, że obok klasycznej pizzy to najnowszy krzyk kulinarnej nowojorskiej mody. Na absolutnym topie są tam obecnie również eklektyczne dania stanowiące fuzje włosko-pakistańskie czy norwesko-koreańskie. 

Mimo iż polska kuchnia fusion dopiero raczkuje, na rodzimym rynku gastronomicznym daje się zaobserwować tendencja wzbogacania tradycyjnej polskiej kuchni o nowe smaki. Dobrym przykładem są np. różnorodne pasty z dorsza z owocami lasu, które wbrew pozorom nie są bardzo skomplikowanym dodatkiem do chleba czy mięs. 

 

Systematycznie rozrasta się również rodzima baza gastronomiczna restauracji serwujących dania kuchni fusion, m.in. pierogi z grzybkami shimeji, pierożki z serem pecorino i wodorostami…. Dań jest bez liku! Nie ulega jednak wątpliwości, że aby skusić się na tego typu nowe smaki, trzeba być otwartym na nowości i nie bać się nieszablonowych rozwiązań. 

Zachęcamy gorąco do samodzielnych poszukiwań i stawiania pierwszych kroków w kulinarnym eklektyzmie, w końcu to kluczowa zasada kuchni fusion! Na początek proponujemy rozwiązania słodko-słone lub słodko-kwaśne… Możliwości są jak zwykle nieograniczone. Trening czyni mistrza! 

Życzymy niezapomnianych podróży kulinarnych i smakowych! 

Tekst: Klaudia Bilska

Inne Artykuły: