Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / Jak smakuje jesień? Włącz te warzywa do swojego menu!

 JESIENNE INSPIRACJE,

Jak smakuje jesień? Włącz te warzywa do swojego menu!

26 października, 2020

Coraz chłodniejsze, deszczowe dni skłaniają do zmian w naszej codziennej diecie. Podczas gdy ciepłe, bardziej sycące posiłki rozgrzeją i dodadzą energii, zdrowe sałatki urozmaicą dania główne. Jesień obfituje bowiem w warzywa sezonowe – pyszne i bogate w wartości odżywcze. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.

Wyprawa na targ czy na stoisko z warzywami to teraz czysta przyjemność. Półki i ławy uginają się od pięknych i smakowitych jesiennych rarytasów. Oczy cieszą czerwone i zielone jabłka, gruszki, a także soczyste śliwki. Marchewki, buraki i pietruszka są teraz wyjątkowo jędrne i świeże. A nad wszystkim królują pokaźne dynie. Październik to miesiąc, kiedy zdecydowanie warto sięgnąć po sezonowe dary natury!    

Zdjęcie: Orchidea Creative Group

Dynia – królowa jesieni

Małe, średnie i naprawdę olbrzymie, pomarańczowe i żółte, ale też białe, zielone czy niebieskie. Istnieje kilkadziesiąt odmian dyń o różnych wielkościach, kolorach i kształtach. To fotogeniczne warzywo podbija teraz Instagram i jest chętnie wykorzystywane do tworzenia malowniczych kompozycji, stając się symbolem jesieni. Nie zapominajmy jednak, że dynia posiada nie tylko zalety dekoracyjne. To przede wszystkim niezwykle pożywny i pełen dobroczynnych składników produkt spożywczy o wysokich walorach smakowych.   

Miąższ dyni dostarcza nam dużą dawkę beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i pozytywnie wpływa na skórę – wymienia Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. –  Warzywo to jest też bogate w cynk i witaminę C, co wzmacnia odporność. Słynie z działania antynowotworowego, poprawia wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i trawiennego, a także obniża poziom cholesterolu. Jest łatwostrawne, może więc być spożywane nawet przez dzieci, osoby starsze i chorych. Pestki, zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały, są wykorzystywane w walce z pasożytami jelitowymi. Przy tym dynia ma niewiele kalorii i jest po prostu smaczna – dodaje ekspert.

Dynia daje nam kulinarnie szerokie pole do popisu. Zrobimy z niej zarówno rozgrzewającą, aromatyczną zupę krem, jak też pyszne ciasto. Upieczona świetnie sprawdzi się w połączeniu z pożywną kaszą. Jej słodki smak i delikatną konsystencję doskonale przełamie również świeża roszponka. 

Warzywa korzeniowe – pełnia zdrowia

Na dyni jesienne skarby się nie kończą. Choć wydawać się mogą niepozorne, wiele dobrego mają nam do zaoferowania również warzywa korzeniowe, które posiadają długą tradycję w naszej strefie klimatycznej. 

Buraki, marchew, pietruszka czy seler to niezaprzeczalne źródło witamin i składników mineralnych – podpowiada Katarzyna Głębocka. – Wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu. Burak szczególnie polecany jest osobom walczącym z anemią, marchew poprawia wzrok i stan skóry, a pietruszka przeciwdziała schorzeniom układu moczowego. Najwięcej swoich drogocennych składników zachowują, gdy zjadamy je na surowo, dlatego warto dodawać je na co dzień do sałatek.

Nie zapominajmy też o najpóźniejszym jesiennym warzywie, czyli jarmużu. Można go jeść na surowo, jak również poddawać obróbce termicznej. Razem z burakiem i marchwią posłuży do zrobienia zdrowego koktajlu, a także pysznej zupy. 

Jesienne danie: Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Składniki:
3 garście roszponki
1 mała dynia piżmowa
50 g dojrzewającego sera koziego
200 g kaszy pęczak
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu warzywnego
garść pestek słonecznika
garść migdałów
oliwa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, dzielimy na pół i wybieramy pestki. Następnie kroimy w dużą kostkę, kropimy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy dynię do miękkości – przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie ją studzimy. W rondelku szklimy szalotkę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypujemy kaszę, wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodajmy pokrojową w kostkę dynię. Całość posypujemy roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki dojrzewającym serem kozim, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego!

Zdjęcie: Orchidea Creative Group

Artykuł powstał we współpracy z marką Eisberg. 

Materiały prasowe i zdjęcia: Orchidea Creative Group. 

Inne Artykuły: