Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / Meal prep – domowa dieta pudełkowa

 DOBRE SAMOPOCZUCIE,

Meal prep – domowa dieta pudełkowa

15 lutego, 2021

Nie masz czasu na codzienne gotowanie, a chcesz się zdrowo odżywiać i dbać o linię? Brakuje Ci pomysłów i sił, by każdego dnia urozmaicać swoją dietę? Moda na meal prep udowadnia, że sekret dobrego i zdrowego stylu życia to kwestia nie wyrzeczeń ani godzin spędzonych w kuchni, ale odpowiedniego podejścia do gotowania i dobrej organizacji. Podpowiadamy, jak zyskać czas i pieniądze, przygotowując posiłki z wyprzedzeniem, bez szkody dla jakości naszej codziennej diety. 

Czas – chcemy mieć go jak najwięcej! Na przyjemności, odpoczynek, realizowanie hobby, cieszenie się wspólnymi chwilami z rodziną. To dlatego koncept meal prep święci triumfy – pragniemy mieć więcej czasu dla siebie, nie tracąc go w kuchni. Chcemy gotować mądrze, w duchu zero waste, a jednocześnie jeść zdrowo i smacznie. Czy to możliwe? Idea meal preparation to idealna propozycja dla wszystkich osób, które poszukują – tak w kuchni, jak i w życiu – praktycznych i jakościowych rozwiązań.

IG @jessiemaysnyder

Meal prep – oszczędność dla kieszeni!

Meal prep to skrót od angielskiego meal preparation, czyli w dosłownym tłumaczeniu przygotowywanie posiłków. Chodzi jednak o coś więcej niż  codzienne gotowanie – amerykański koncept wychodzi naprzeciw osobom, które żyjąc w codziennym biegu, nie mają czasu na przyrządzanie zbilansowanych dań każdego dnia. Meal prep opiera się na idei przemyślanego planowania menu i gotowania posiłków z wyprzedzeniem. Ten proces rozpoczyna się już na poziomie tworzenia listy zakupów. W określony dzień tygodnia ustalamy jadłospis na cały tydzień (a nawet i miesiąc, jeśli zależy nam na zbilansowanej diecie) i na jego podstawie tworzymy listę produktów do zakupienia. Możemy pójść o krok dalej i tę listę zakupów skonstruować zgodnie z rozkładem sklepu – bez ryzyka, że w naszym koszu znajdą się niepotrzebne lub też niezdrowe produkty, np. słodycze. Meal prep to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy – przemyślane zakupy uchronią Cię nie tylko przed niezdrowymi „zachciankami”, ale też koniecznością wyrzucania nadmiaru jedzenia.

Zatroszcz się o przytulną atmosferę w swoim mieszkaniu. Spraw, aby każdy gość czuł się jak w swoim własnym domu!

989,00 
125,00 
799,00 
299,00 
359,00 
39,00 

Meal prep – na czym to polega?

Codzienne gotowanie zdrowych, zbilansowanych i smacznych posiłków to dość pracochłonne wyzwanie. Meal prep zakłada, że 1 lub 2 razy w tygodniu gotujemy większą ilość jedzenia, którego ma wystarczyć na skomponowanie 4-5-dniowego menu. Można przygotować pełne posiłki lub też półprodukty, z których szybko i bezproblemowo skompletujemy wieczorem lunchbox do pracy. Meal prep ma swoje korzenie w gastronomii restauracyjnej – w lokalach wiele półproduktów  przygotowuje się wcześniej, a na ich bazie realizowane są następnie zamówienia – np. pokrojone warzywa, zamarynowane mięso, gotowe sosy etc.

 

Najważniejszym elementem w meal prep jest wykonanie za jednym razem najbardziej pracochłonnych czynności – np. marynowanie, a następnie pieczenie mięsa, ryb, warzyw, ugotowanie ryżu, bulionu lub kaszy. Część tych składników można następnie zamrozić. W meal prep ważna jest także umiejętność wykorzystywania jednego produktu na kilka sposobów – np. raz upieczone warzywa w większej ilości spożywamy jako dodatek do kurczaka, na następny dzień jako sałatkę z dressingiem albo blendujemy na pastę warzywną, idealną na kanapki śniadaniowe. Ważne, by zaplanować zróżnicowane składniki, które pozwolą na urozmaicone kombinacje w naszej diecie.

IG @pickuplimes
IG @jessiemaysnyder

Meal prep – oszczędność czasu!

Ogromną zaletą meal prep jest ekonomiczność – piekarnik nagrzewamy tylko raz i pieczemy w nim kilka potraw jednocześnie. Podobnie jest z… bałaganem – przygotowując kilka dań używamy tych samych sprzętów i naczyń wielokrotnie, ale bałagan w kuchni sprzątamy jednorazowo. Rachunek jest prosty – gdybyśmy mieli gotować każdego dnia, sam czas sprzątania trzeba by pomnożyć kilkakrotnie. Oszczędność czasu, energii i pieniędzy, a także kontrola diety to mocne argumenty, które przemawiają za tym, by raz w tygodniu, np. w weekend poświęcić kilka godzin na gotowanie. Wystarczy dobry plan, precyzyjne menu i przemyślane zakupy, by nasze życie dzięki meal prep stało się dużo prostsze!

W meal prep niezwykle istotny jest sposób przechowywania żywności, m.in. dbałość o porządek w lodówce i świeżość produktów. Ważną zasadą jest niełączenie składników, by nie przesiąkły zapachami i smakami innych dodatków. Np. składniki na sałatkę przygotowujemy wcześniej, ale umieszczamy je razem z dressingiem w lunchboxie dopiero wieczorem lub rano przed pójściem do pracy – dzięki temu sałatka zachowa swoją świeżość. Niezbędne do tego są odpowiednie naczynia i pojemniki. Warto zainwestować w wysokiej jakości lunchboxy – idealnie nadadzą się do tego pojemniki marki House Doctor, wykonane z klasycznej stali w odcieniach srebra.

Korzystając z wysokiej jakości naczyń i pojemników od najlepszych skandynawskich marek, masz gwarancję, że Twoje posiłki będą przechowywane bezpiecznie i zachowają świeżość oraz wartości odżywcze.

269,00 
12,00 
103,00 
315,00 
59,00 
12,00 

Co możesz ugotować z wyprzedzeniem? Praktycznie wszystko! Zarówno obiady, jak i składniki śniadań oraz kolacji. Oto lista inspiracji w duchu meal prep – możesz je przygotować na kilka dni wcześniej lub wieczorem i zjeść na śniadanie lub zabrać w lunchboxie do pracy.

  1. Ugotuj ryż, kaszę, fasolę, ciecierzycę, soczewicę
  2. Przygotuj marynatę
  3. Zamarynuj mięso, ryby, warzywa – upiecz lub ugotuj
  4. Ugotuj jajka
  5. Ugotuj bulion – bazę do zup i sosów
  6. Ugotuj ulubione zupy
  7. Ugotuj makaron
  8. Umyj, oczyść, obierz i pokrój warzywa – do sałatek lub jako zdrową przekąskę
  9. Upiecz warzywa – dodatek do mięsa, ryb, ryżu, sałatek, baza do zup, past itp.
  10. Przygotuj sosy i dressingi (np. sos na bazie vinaigrette)
  11. Przygotuj swoją ulubioną mieszankę ziołową
  12. Zrób pasty – jajeczną, rybną, warzywną.
  13. Zrób hummus, pesto (np. ze świeżej pietruszki lub innych ziół)
  14. Przygotuj „nocną” owsiankę lub pudding chia na śniadanie
  15. Z niewykorzystanych warzyw i produktów zrób zapiekankę, omlet zupę, bigos lub tortille.
IG @jessiemaysnyder

Nie wiesz, skąd czerpać pomysły na zdrowe i pyszne dania? Wypróbuj przepisy z naszego najnowszego autorskiego e-booka „Sztuką Vege”, który jest prawdziwą skarbnicą pysznych wegańskich receptur!

44,00 
44,00 
695,00 
179,00 

Zdjęcie główne: IG @pickuplimes

Tekst: Monika Laskowska-Baszak

Inne Artykuły: