Codzienne gotowanie zdrowych, zbilansowanych i smacznych posiłków to dość pracochłonne wyzwanie. Meal prep zakłada, że 1 lub 2 razy w tygodniu gotujemy większą ilość jedzenia, którego ma wystarczyć na skomponowanie 4-5-dniowego menu. Można przygotować pełne posiłki lub też półprodukty, z których szybko i bezproblemowo skompletujemy wieczorem lunchbox do pracy. Meal prep ma swoje korzenie w gastronomii restauracyjnej – w lokalach wiele półproduktów przygotowuje się wcześniej, a na ich bazie realizowane są następnie zamówienia – np. pokrojone warzywa, zamarynowane mięso, gotowe sosy etc.
Najważniejszym elementem w meal prep jest wykonanie za jednym razem najbardziej pracochłonnych czynności – np. marynowanie, a następnie pieczenie mięsa, ryb, warzyw, ugotowanie ryżu, bulionu lub kaszy. Część tych składników można następnie zamrozić. W meal prep ważna jest także umiejętność wykorzystywania jednego produktu na kilka sposobów – np. raz upieczone warzywa w większej ilości spożywamy jako dodatek do kurczaka, na następny dzień jako sałatkę z dressingiem albo blendujemy na pastę warzywną, idealną na kanapki śniadaniowe. Ważne, by zaplanować zróżnicowane składniki, które pozwolą na urozmaicone kombinacje w naszej diecie.