

DOBRE SAMOPOCZUCIE
Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / Meal prep – domowa dieta pudełkowa
Nie masz czasu na codzienne gotowanie, a chcesz się zdrowo odżywiać i dbać o linię? Brakuje Ci pomysłów i sił, by każdego dnia urozmaicać swoją dietę? Moda na meal prep udowadnia, że sekret dobrego i zdrowego stylu życia to kwestia nie wyrzeczeń ani godzin spędzonych w kuchni, ale odpowiedniego podejścia do gotowania i dobrej organizacji. Podpowiadamy, jak zyskać czas i pieniądze, przygotowując posiłki z wyprzedzeniem, bez szkody dla jakości naszej codziennej diety.
Czas – chcemy mieć go jak najwięcej! Na przyjemności, odpoczynek, realizowanie hobby, cieszenie się wspólnymi chwilami z rodziną. To dlatego koncept meal prep święci triumfy – pragniemy mieć więcej czasu dla siebie, nie tracąc go w kuchni. Chcemy gotować mądrze, w duchu zero waste, a jednocześnie jeść zdrowo i smacznie. Czy to możliwe? Idea meal preparation to idealna propozycja dla wszystkich osób, które poszukują – tak w kuchni, jak i w życiu – praktycznych i jakościowych rozwiązań.
Meal prep to skrót od angielskiego meal preparation, czyli w dosłownym tłumaczeniu przygotowywanie posiłków. Chodzi jednak o coś więcej niż codzienne gotowanie – amerykański koncept wychodzi naprzeciw osobom, które żyjąc w codziennym biegu, nie mają czasu na przyrządzanie zbilansowanych dań każdego dnia. Meal prep opiera się na idei przemyślanego planowania menu i gotowania posiłków z wyprzedzeniem. Ten proces rozpoczyna się już na poziomie tworzenia listy zakupów. W określony dzień tygodnia ustalamy jadłospis na cały tydzień (a nawet i miesiąc, jeśli zależy nam na zbilansowanej diecie) i na jego podstawie tworzymy listę produktów do zakupienia. Możemy pójść o krok dalej i tę listę zakupów skonstruować zgodnie z rozkładem sklepu – bez ryzyka, że w naszym koszu znajdą się niepotrzebne lub też niezdrowe produkty, np. słodycze. Meal prep to nie tylko oszczędność czasu, ale i pieniędzy – przemyślane zakupy uchronią Cię nie tylko przed niezdrowymi „zachciankami”, ale też koniecznością wyrzucania nadmiaru jedzenia.
Codzienne gotowanie zdrowych, zbilansowanych i smacznych posiłków to dość pracochłonne wyzwanie. Meal prep zakłada, że 1 lub 2 razy w tygodniu gotujemy większą ilość jedzenia, którego ma wystarczyć na skomponowanie 4-5-dniowego menu. Można przygotować pełne posiłki lub też półprodukty, z których szybko i bezproblemowo skompletujemy wieczorem lunchbox do pracy. Meal prep ma swoje korzenie w gastronomii restauracyjnej – w lokalach wiele półproduktów przygotowuje się wcześniej, a na ich bazie realizowane są następnie zamówienia – np. pokrojone warzywa, zamarynowane mięso, gotowe sosy etc.
Najważniejszym elementem w meal prep jest wykonanie za jednym razem najbardziej pracochłonnych czynności – np. marynowanie, a następnie pieczenie mięsa, ryb, warzyw, ugotowanie ryżu, bulionu lub kaszy. Część tych składników można następnie zamrozić. W meal prep ważna jest także umiejętność wykorzystywania jednego produktu na kilka sposobów – np. raz upieczone warzywa w większej ilości spożywamy jako dodatek do kurczaka, na następny dzień jako sałatkę z dressingiem albo blendujemy na pastę warzywną, idealną na kanapki śniadaniowe. Ważne, by zaplanować zróżnicowane składniki, które pozwolą na urozmaicone kombinacje w naszej diecie.
Ogromną zaletą meal prep jest ekonomiczność – piekarnik nagrzewamy tylko raz i pieczemy w nim kilka potraw jednocześnie. Podobnie jest z… bałaganem – przygotowując kilka dań używamy tych samych sprzętów i naczyń wielokrotnie, ale bałagan w kuchni sprzątamy jednorazowo. Rachunek jest prosty – gdybyśmy mieli gotować każdego dnia, sam czas sprzątania trzeba by pomnożyć kilkakrotnie. Oszczędność czasu, energii i pieniędzy, a także kontrola diety to mocne argumenty, które przemawiają za tym, by raz w tygodniu, np. w weekend poświęcić kilka godzin na gotowanie. Wystarczy dobry plan, precyzyjne menu i przemyślane zakupy, by nasze życie dzięki meal prep stało się dużo prostsze!
W meal prep niezwykle istotny jest sposób przechowywania żywności, m.in. dbałość o porządek w lodówce i świeżość produktów. Ważną zasadą jest niełączenie składników, by nie przesiąkły zapachami i smakami innych dodatków. Np. składniki na sałatkę przygotowujemy wcześniej, ale umieszczamy je razem z dressingiem w lunchboxie dopiero wieczorem lub rano przed pójściem do pracy – dzięki temu sałatka zachowa swoją świeżość. Niezbędne do tego są odpowiednie naczynia i pojemniki. Warto zainwestować w wysokiej jakości lunchboxy – idealnie nadadzą się do tego pojemniki marki House Doctor, wykonane z klasycznej stali w odcieniach srebra.
Co możesz ugotować z wyprzedzeniem? Praktycznie wszystko! Zarówno obiady, jak i składniki śniadań oraz kolacji. Oto lista inspiracji w duchu meal prep – możesz je przygotować na kilka dni wcześniej lub wieczorem i zjeść na śniadanie lub zabrać w lunchboxie do pracy.
Zdjęcie główne: IG @pickuplimes
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia