
Diety
Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / Dieta ketogeniczna – najczęściej popełniane błędy
Zasady diety ketogenicznej wydają się proste, a jej zwolennicy deklarują spadek wagi widoczny już po pierwszych dniach i tygodniach stosowania nowych nawyków żywieniowych. Co jednak zrobić w sytuacji gdy, pomimo wysiłków, tych efektów nie widać? Sprawdź, czy nie popełniasz poniższych błędów!
Dieta ketogeniczna, bazująca na tłuszczach, pozwala zrzucić do 4,5 kg w ciągu miesiąca, a nawet i więcej. Internet zalała fal zdjęć, na których osoby stosujące tę dietę, prezentują z dumą swoje błyskawiczne efekty zrzucenia wagi. Te świadectwa są kuszące i krzepiące, jednak dietetycy sygnalizują, że pośpiech nie jest tu absolutnie wskazany. Jak w każdej diecie, tak i w diecie ketogenicznej, ważny jest długoterminowy plan, najlepiej skonsultowany z lekarzem, który pozwoli skutecznie i bezpiecznie pozbyć się niechcianych kilogramów, bez efektu jo-jo. Jeśli dietę potraktujemy w sposób krótkowzroczny i nieprzemyślany, będziemy np. ulegać pokusom jedzenia słodyczy, nie znając zdrowych zamienników deserów. Brak odpowiednio zaplanowanego menu sprawi, że nie osiągniemy uczucia sytości, a w rezultacie będziemy podjadać. W efekcie waga nie spadnie, ale nawet może wzrosnąć!
Podstawową zasadą diety ketogenicznej jest ograniczenie węglowodanów na rzecz tłuszczów – tylko ok. 5% całkowitej ilości kalorii powinno pochodzić z węglowodanów. Chodzi o to, że aby osiągnąć ketozę, czyli stan metaboliczny, w którym organizm spala tłuszcz na energię zamiast glukozy, węglowodany muszą być drastycznie ograniczone. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy, że spożywając niektóre produkty na co dzień, dostarcza zdecydowanie za dużo węglowodanów, np. jedząc owoce. Niektórzy sądzą, że po 7-14 dniach są już w stanie ketozy, co jest błędnym przekonaniem, jeśli na co dzień nieprawidłowo obliczają spożycie poszczególnych wartości odżywczych. Niezbędnym nawykiem podczas diety ketogenicznej jest zatem kontrola ilości kalorii, do której można wykorzystać specjalne aplikacje, np. Cronometer.
Nie tylko nadmiar węglowodanów może wpłynąć na brak efektów diety. Gdy trawimy białko, niewielka jego ilość jest przekształcana w glukozę, co również może spowolnić wejście w stan ketozy. Dlatego tak ważne jest przygotowanie odpowiedniego jadłospisu, który będzie bazował niekoniecznie na dużych ilościach mięsa, ale na zdrowych tłuszczach, obecnych np. w awokado czy w oliwie z oliwek. Tylko dobrze zaplanowana, zbilansowana dieta ketogeniczna pozwoli uniknąć błędów i niepożądanych efektów zdrowotnych.
Bardzo istotne w diecie ketogenicznej jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, szczególnie z grupy B, które znajdują się m.in. w ziarnach. Ich niedobór w organizmie może spowodować uczucie zmęczenia i spadek energii, co spowolni również proces przemiany materii. Źródłem witaminy B są takie produkty, jak mięso, nabiał, jajka, nasiona, orzechy oraz niektóre warzywa, np. szpinak czy brokuły. Jeśli uczucie zmęczenia będzie się utrzymywać, niezbędna jest konsultacja z lekarzem i dodatkowa suplementacja witaminy B.
Błonnik odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie człowieka i jest nieoceniony dla prawidłowego przebiegu każdej diety – także ketogenicznej. Obniża stężenie glukozy we krwi, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, wchłania wodę i daje długotrwałe uczucie sytości, wspierając proces odchudzania. Jednym z błędów, popełnianych przez osoby będące na diecie ketogenicznej, jest niedostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika, co wynika często z konieczności ograniczenia węglowodanów w codziennym menu. Błonnik znajduje się np. w owocach, których nie powinno się jadać w dużych ilościach podczas diety ketogenicznej. Najlepszym rozwiązaniem jest włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw, zwłaszcza ciemnych i liściastych, lub wspomagająca suplementacja.
Wiele osób decyduje się na dietę ketogeniczną w oparciu o informacje zdobyte w Internecie. Dietetycy i lekarze biją na alarm, aby podejść do diety keto odpowiedzialnie, inaczej skazujemy się na niepowodzenie.
Błędem jest bazowanie na artykułach i jadłospisach znalezionych w sieci – bardzo ważne za to jest zrozumienie, na czym dieta ketogeniczna w gruncie rzeczy polega: ile kalorii należy spożywać, które produkty zawierają węglowodany i należy się ich wystrzegać, ile spożywać białka i tzw. dobrych tłuszczów. Dieta jest kwestią bardzo indywidualną i nie każde rozwiązanie może być korzystne dla Twojego zdrowia i Twojej sylwetki.
Jednym z powodów, które mogą być przyczyną Twoich problemów z utratą wagi jest leptynooporność. Leptyna to w diecie ketogenicznej niezwykle ważny hormon, kontrolujący poziom tłuszczu. Produkują ją komórki tłuszczowe, odpowiedzialne za regulację ilości spożywanych kalorii – leptyna wysyła bowiem sygnały do mózgu, że rezerwy energetyczne są pełne i można zakończyć konsumpcję. W efekcie zmniejsza się nasze łaknienie.
Leptynooporność to stan, gdy leptyna jest na odpowiednim poziomie, a nasze komórki nie odbierają już od niej komunikatów – wówczas zaczynamy się przejadać i po prostu tyć. Powody mogą być różne: zaburzenia snu, stres oraz zła dieta. Doskonała wiadomość jest taka, że dieta ketogeniczna, oparta na zbilansowanych ilościach białka, zdrowego tłuszczu i błonnika, pozwala z czasem przywrócić odpowiednie działanie tego hormonu.
Tekst: Monika Laskowska-Baszak
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia