
DOBRE SAMOPOCZUCIE
Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / 5 jadalnych kwiatów, które muszą zagościć w Twojej kuchni
Kwiaty są nieodłączną częścią wystroju wielu pomieszczeń. Wnoszą do nich barwę, harmonię i piękno płynące z natury. Cieszą zmysły, odprężając swym zapachem. Są nie tylko elementem ozdobnym. Mogą stanowić również ucztę dla podniebienia! Przekonaj się sama.
1. Hibiskus – roślina bogata w witaminę C. Obniża poziom złego cholesterolu oraz gorączkę. Pomaga zwalczyć kaszel. Jako, że jest kwiatem jadalnym, możemy przygotować z niego przepyszny napój. Oto przepis:
Rozgrzewający napój hibiskusowy – idealny na jesień
Składniki:
Suszone kwiaty hibiskusa (garść)
Suszone liście mięty (także garść)
2 limonki
Łyżka syropu malinowego
Sposób przygotowania:
Suszone rośliny zalewamy 6 szklankami wrzątku i przykrywamy na 10 minut. Następnie napar należy przecedzić do naczynia na herbatę. Wyciskamy sok z limonki, drugą kroimy w drobne plasterki i wrzucamy do środka. Dodajemy syropu i gotowe! Podajemy w filiżankach od herbaty.
2. Akacja – środek na uspokojenie i ból brzucha. Usprawnia krążenie, a także łagodzi reumatyzm. Cenna uwaga: tylko kwiaty tej rośliny są jadalne, pozostała część jest trująca. Prezentujemy pomysł na śniadanie z jej wykorzystaniem:
Akacjowe racuchy
Składniki:
2 szklanki kwiatów akacji
Szklanka wody gazowanej
2 jajka
Mąka orkiszowa
Szczypta soli
Proszek do pieczenia
Ksylitol
Olej
Sposób przygotowania:
Obieramy kwiaty akacji z kiści, płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Blendujemy jajka z wodą i mąką. Konsystencja ma przypominać śmietanę. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec mieszamy masę z kwiatami. Smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem powstałym z ksylitolu. Gwarantowany udany początek dnia!
3. Jaśmin – niezwykle sensualny aromat wspomoże zdrowy sen. A jak zdrowy sen to i piękna cera! Ten naturalny antydepresant zwalczy wypryski oraz oparzenia słoneczne. W jaki sposób możemy użyć kwiatów jaśminu w kuchni?
Jaśminowa nalewka
Składniki:
250 g kwiatów jaśminowca z białymi płatkami
200 g miodu
Cytryna
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Białe płatki bez żółtych pręcików umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy najpierw wódką, a potem spirytusem. Zakręconą miksturę odstawiamy w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Regularnie potrząsamy pojemnikiem. Po upływie tego czasu, zlewamy nalew i wyciskamy płatki. Przygotowujemy syrop- do wrzącej wody dodajemy miód. Usuwamy pianę. Ostudzony syrop wzbogacamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Możemy jej skosztować po upływie minimum 3 miesięcy. Sprawdzi się świetnie na wieczory w gronie znajomych.
4. Koniczyna czerwona – kwiat stworzony dla kobiet. Reguluje okres i łagodzi objawy menopauzy. Ponadto tonizuje oraz poprawia pracę serca. To cenne źródło magnezu i żelaza. Co zwalczy uciążliwy kaszel? Domowe lekarstwo, na które przepis znajdziesz pod spodem.
Syrop koniczynowy
Składniki:
300 g kwiatów koniczyny
500 g cukru
1 limonka
1 litr wody
Sposób przygotowania:
W garnku umieszczamy kwiaty koniczyny, które zalewamy wrzątkiem. Dodajemy plastry limonki. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na dobę. Następnie przelewamy napar przez sitko, precyzyjnie odciskając kwiaty. Dodajemy cukier i powoli gotujemy do zgęstnienia, nie doprowadzając do wrzenia naparu. Idealny dodatek do herbaty.
5. Nagietek z kolei wspomaga pracę wątroby. Stymuluje układ immunologiczny, więc w obecnym okresie stanowi must-have naszej apteczki. Przyspiesza gojenie się ran i poprawia nastrój.
Orzeźwiająca sałatka z nagietkiem
Składniki:
Płatki nagietka
150 g mozzarelli
2 pomidory
1 ogórek
Zioła prowansalskie
Łyżka majonezu
Łyżka śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy w kostkę, a ser na drobne plasterki. Wszystko mieszamy z majonezem, śmietaną, ziołami i oczywiście płatkami nagietka. Wyśmienity dodatek do dania głównego.
Tekst: Weronika Zając
Orzymaj 10% rabat
na pierwsze zakupy
Skandynawski Design
Sztuka pięknego życia