Inspirander

Strona główna / TEMAT DNIA / DOBRE SAMOPOCZUCIE / 5 jadalnych kwiatów, które muszą zagościć w Twojej kuchni

 DOBRE SAMOPOCZUCIE,

5 jadalnych kwiatów, które muszą zagościć w Twojej kuchni

4 listopada, 2020

Kwiaty są nieodłączną częścią wystroju wielu pomieszczeń. Wnoszą do nich barwę, harmonię i piękno płynące z natury. Cieszą zmysły, odprężając swym zapachem. Są nie tylko elementem ozdobnym. Mogą stanowić również ucztę dla podniebienia! Przekonaj się sama.

1. Hibiskus – roślina bogata w witaminę C. Obniża poziom złego cholesterolu oraz gorączkę. Pomaga zwalczyć kaszel. Jako, że jest kwiatem jadalnym, możemy przygotować z niego przepyszny napój. Oto przepis:

Rozgrzewający napój hibiskusowy – idealny na jesień

Składniki:

Suszone kwiaty hibiskusa (garść)

Suszone liście mięty (także garść)

2 limonki

Łyżka syropu malinowego

Zdjęcie IG: @mvb
Zdjęcie: IG @matildadjerf

Sposób przygotowania:

Suszone rośliny zalewamy 6 szklankami wrzątku i przykrywamy na 10 minut. Następnie napar należy przecedzić do naczynia na herbatę. Wyciskamy sok z limonki, drugą kroimy w drobne plasterki i wrzucamy do środka. Dodajemy syropu i gotowe! Podajemy w filiżankach od herbaty.

2. Akacja środek na uspokojenie i ból brzucha. Usprawnia krążenie, a także łagodzi reumatyzm. Cenna uwaga: tylko kwiaty tej rośliny są jadalne, pozostała część jest trująca. Prezentujemy pomysł na śniadanie z jej wykorzystaniem:

Akacjowe racuchy

Składniki:

2 szklanki kwiatów akacji

Szklanka wody gazowanej

2 jajka

Mąka orkiszowa

Szczypta soli

Proszek do pieczenia

Ksylitol

Olej

Sposób przygotowania:

Obieramy kwiaty akacji z kiści, płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Blendujemy jajka z wodą i mąką. Konsystencja ma przypominać śmietanę. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Na koniec mieszamy masę z kwiatami. Smażymy na rozgrzanym oleju. Posypujemy cukrem pudrem powstałym z ksylitolu. Gwarantowany udany początek dnia!

Zdjęcie: IG @matildadjerf
Zdjęcie IG: @nycbambi

3. Jaśmin – niezwykle sensualny aromat wspomoże zdrowy sen. A jak zdrowy sen to i piękna cera! Ten naturalny antydepresant zwalczy wypryski oraz oparzenia słoneczne. W jaki sposób możemy użyć kwiatów jaśminu w kuchni?

Jaśminowa nalewka

Składniki:

250 g kwiatów jaśminowca z białymi płatkami

200 g miodu

Cytryna

0,5 l spirytusu

0,5 l wódki

2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Białe płatki bez żółtych pręcików umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy najpierw wódką, a potem spirytusem. Zakręconą miksturę odstawiamy w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Regularnie potrząsamy pojemnikiem. Po upływie tego czasu, zlewamy nalew i wyciskamy płatki. Przygotowujemy syrop- do wrzącej wody dodajemy miód. Usuwamy pianę. Ostudzony syrop wzbogacamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Możemy jej skosztować po upływie minimum 3 miesięcy. Sprawdzi się świetnie na wieczory w gronie znajomych.

4. Koniczyna czerwona kwiat stworzony dla kobiet. Reguluje okres i łagodzi objawy menopauzy. Ponadto tonizuje oraz poprawia pracę serca. To cenne źródło magnezu i żelaza. Co zwalczy uciążliwy kaszel? Domowe lekarstwo, na które przepis znajdziesz pod spodem.

Syrop koniczynowy

Składniki:

300 g kwiatów koniczyny

500 g cukru

1 limonka

1 litr wody

Sposób przygotowania:

W garnku umieszczamy kwiaty koniczyny, które zalewamy wrzątkiem. Dodajemy plastry limonki. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na dobę. Następnie przelewamy napar przez sitko, precyzyjnie odciskając kwiaty. Dodajemy cukier i powoli gotujemy do zgęstnienia, nie doprowadzając do wrzenia naparu. Idealny dodatek do herbaty.

 

5. Nagietek z kolei wspomaga pracę wątroby. Stymuluje układ immunologiczny, więc w obecnym okresie stanowi must-have naszej apteczki. Przyspiesza gojenie się ran i poprawia nastrój.

Orzeźwiająca sałatka z nagietkiem

Składniki:

Płatki nagietka

150 g mozzarelli

2 pomidory

1 ogórek

Zioła prowansalskie

Łyżka majonezu

Łyżka śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w kostkę, a ser na drobne plasterki. Wszystko mieszamy z majonezem, śmietaną, ziołami i oczywiście płatkami nagietka. Wyśmienity dodatek do dania głównego.

Tekst: Weronika Zając

 

Inne Artykuły: