Wartości odżywcze lodów różnią się w zależności od marki, smaku i rodzaju.
W większości przypadków lody premium – które są przetwarzane tak, aby miały bogatą i bardziej kremową konsystencję niż zwykłe lody – mają również wyższą zawartość cukru, tłuszczu i kalorii.
Co ciekawe, chociaż produkty o niskiej zawartości tłuszczu lub bez dodatku cukru są często promowane jako zdrowsze, te wybory mogą zawierać mniej więcej taką samą liczbę kalorii jak zwykłe lody. A są bardziej szkodliwe.
Ponadto produkty bez dodatku cukru zwykle zawierają substancje słodzące, takie jak alkohole cukrowe, które u niektórych osób mogą powodować zaburzenia trawienia, w tym wzdęcia i gazy.
Niemniej jednak większość lodów jest bogatym źródłem fosforu i wapnia.
Jednak ta zawartość minerałów nie rekompensuje dużej ilości kalorii i cukru w lodach.
Warto nauczyć się robić lody własnoręcznie w domu. Z pewnych składników.