Talarki brokułowe

Talarki brokułowe

Jeśli dziecko nie lubi warzyw, spróbuj zaproponować mu coś, co przypomina jedną z jego ulubionych potraw.

Składniki:

  • 500 g pora,
  • różyczki brokułowe ze średniej wielkości brokuła,
  • 400 g sera typu Gouda,
  • 5 jajek,
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól,
  • garść pokrojonego szczypiorku,
  • 250 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć, łodygi pora przekrój na pół a następnie pokrój go w cienkie paseczki. W niewielkiej ilości wody ugotuj  brokuły wraz z porem. Po odcedzeniu rozdrobnij warzywa za pomocą widelca lub blendera na papkę. Żółty ser zetrzyj na tarce, a szczypiorek pokrój. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z jedną łyżką wody, wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Z masy formuj talarki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na średnim płomieniu.

Zobacz też: