Aniołek z masy solnej
12 listopada, 2008Aniołek z masy solnej to świetna i bardzo łatwa w wykonaniu dekoracja na Boże Narodzenie. Zrób ją razem z dzieckiem.
Wykonanie:
Przepis na masę solną:
1 szklankę mąki, tyle samo soli kuchennej , mniej więcej 1/2 szklanki wody – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i zagnieć ciasto. Powinno ono być takiej konsystencji, by łatwo było z niego lepić. Jeśli chcesz nadać masie solnej jakiś kolor – wodę wymieszaj z farbą o dowolnym kolorze.
- Wykonanie anioła zacznij od uformowania korpusu ozdoby – powinien on przypominać klepsydrę. Pamiętaj o ulepieniu zawieszki tak, zeby był w niej otworek przez który wprowadzisz kawałek np. rafii lub taśmę.
- Następnie ulep kulę – głowę aniołka i przyklej ją w miejscu zwężenia korpusu. Za pomocą wykałaczki zrób na twarzy anioła wgłębienia – oczka i buźkę.
- Napełnij wyciskarkę do czosnku masą solną i powoli wysikaj "anielskie włosy". Przyklej je do obu stron głowy aniołka.
- Gotowe figurki włóż do rozgrzanego do ok. 150 st. C piekarnika i pozostaw je tam na ok. 30 min.
- Kiedy aniołek przestygnie, możesz przystąpić do malowania.
Aniołki możesz zawiesić na choinkę, na ścianę, udekorować nimi świąteczny stół lub opakowanie do prezentu dla bliskich.
Zobacz też:
- 10 sposobów na świąteczne aniołki
- Pomysły na wlasnoręczne, bożonarodzeniowe kartki
- Więcej pomysłów na Boże Narodzenie