Inspirander

Strona główna / COVER STORY / KULINARNA MAPA POLSKI ŚLADAMI MAGDY GESSLER

 COVER STORY,

KULINARNA MAPA POLSKI ŚLADAMI MAGDY GESSLER

23 lipca, 2020
Zdjęcie: IG @magdagessler_official

Zamiłowanie do jedzenia i kuchni. Kulinarny szósty zmysł. Charyzma. Prawdziwa kobieta renesansu. Tymi słowami można określić postać Magdy Gessler – niezwykle wyrazistej restauratorki, która jako jedna z pierwszych propagatorów sztuki kulinarnej zwróciła uwagę swoich rodaków na walory smacznej i tradycyjnej polskiej kuchni.

W swoich restauracjach – warszawskich AleGloria, U Fukiera, Polce, Słodkim… Słonym i Zielniku oraz Schronisku Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej – oferuje gościom wyśmienicie doprawione, aromatyczne i ciekawie podane dania. Zaś jako gwiazda programów kulinarnych – zwłaszcza „Kuchennych rewolucji”, które biją rekordy popularności – od lat przybliża smaki regionalnych potraw, zabierając swoich widzów w kulinarną podróż w różne krańce Polski.

Oto 5 rekomendacji naszej redakcji, opartych na najbardziej udanych rewolucjach przeprowadzonych przez Panią Magdę. Każda z restauracji wyróżnia się specjalnym menu stworzonym przez słynną restauratorkę. Zachęcamy zatem do odwiedzenia pełnych smaku i aromatu miejsc, serwujących oryginalną kuchnię regionalną!

Pyszna Stajenka, Bąków
Rewolucyjne pyszności Magdy Gessler stworzone dla restauracji oferującej klientom rozpływającą się w ustach kuchnię śląską – Pysznej Stajenki, zawierają wyśmienite regionalne rarytasy: pasztet z jeleniny serwowany na pierzynce ze śmietany i tartego oscypka, uciec jagnięcy marynowany w winie, rozmarynie i tymianku, kartoflanka z pieczonym burakiem i ziemniakiem z ogniska, pierogi ziemniaczane z miętą oraz chrupiące naleśniki w towarzystwie śliwkowych powideł. Pyszna Stajenka serwuje swoim gościom również takie specjalności jak: placek po zbójnicku, kaczka przyrządzana metodą gotowania potraw w próżni sous-vide z knedlami, modrą kapustą i sosem jabłkowym lub udo królika duszone w śmietanie. Znakomita kuchnia regionalna oraz urzekający rustykalny wystrój to nie jedyne powody, dla który warto odwiedzić restaurację. Pyszna Stajenka zachwyca przyjemnym otoczeniem niewielkiej wioski w województwie śląskim. Po degustacji dań z menu Pani Magdy Gessler goście mogą skorzystać z noclegu w przytulnych pokojach gościnnych lub udać się na naukę jazdy konnej.

Malinówka, Wisła
Gdzie należy udać się, aby skosztować najlepszego pstrąga w Polsce? Odpowiedź jest prosta – do Malinówki w Wiśle, określanej mianem najpopularniejszej miejscowości wypoczynkowej w Beskidzie Śląskim. Tamtejsza śląska kuchnia lokalna oparta jest na ekologicznych produktach – któż nie chciałby skosztować naturalnego masła samodzielnie klarowanego przez szefa kuchni? Wizyta Pani Magdy Gessler w 2013 roku zrewolucjonizowała jadłospis i wnętrze Malinówki. Wielokrotne wyróżnienia otrzymane przez restaurację w przewodniku Poziomki świadczą o wysokim standardzie oraz niezwykłości usług. Menu zostało zawładnięte przez wspomnianego już pstrąga, przygotowywanego w różnych postaciach – najpopularniejszym wariantem jest ryba smażona na maśle klarowanym podana z orzechami laskowymi, sosem borowikowym oraz puree z ziemniaków z chrzanem. Niepowtarzalne doznania smakowe gwarantuje także wybór kultowych kanapek z masłem chrzanowym i wędzonym pstrągiem, delikatnej zupy rybnej z pulpecikami oraz rozpływającej się w ustach orzechowo-malinowej tarty.

Golonka w Pepitkę, Ostrów Wielkopolski
Opuszczając śląskie rejony, skierujmy się teraz nieco na północ do Ostrowa Wielkopolskiego. Kuchnia wielkopolska wyróżnia się na tle innych części Polski rodzinnym charakterem doznań kulinarnych. Właściciele restauracji podkreślają, że tradycja i regionalny wymiar potraw stanowią nieodzowne elementy tożsamości Golonki w Pepitkę. Menu zostało skomponowane specjalnie z myślą o wyjątkowych klientach, którzy marzą o odbyciu sentymentalnej podróży do zapomnianych smaków dzieciństwa. W jadłospisie znaleźć można nie tylko „golonkę w pepitkę”, ale także żurek wielkopolski przyrządzany na własnym zakwasie, pierogi z gęsiną okraszone cebulką ze skwarkami i podane z modrą kapustą czy sernik na ciepło z musem malinowym. Wielkopolska uczta powinna zostać zwieńczona lampką doskonałego wina, pochodzącego z autorskiego projektu winiarskiego Marka Kondrata – Kondrat Wina Wybrane.

Zajazd pod Kłobukiem, Małdyty
Kolejny krok na północ. W 2013 roku „Kuchenne rewolucje” zawitały do Zajazdu pod Kłobukiem w warmińsko-mazurskich Małdytach. Dzięki pomocy Pani Magdy Gessler ta XIX-wieczna neogotycka posiadłość nabrała nowoczesnego designu, a udoskonalone menu wydobyło smak regionalnych potraw i trunków – gdańskiego i elbląskiego piwa oraz lokalnego wina. Zajazd pod Kłobukiem stał się zatem jednym z nielicznych miejsc, oferujących swoim gościom tradycyjne dania regionu Warmii i Oberlandu. W myśl idei kuchni slow food oraz zdrowego stylu życia, wszystkie produkty pochodzą z zaprzyjaźnionych, ekologicznych upraw. Komplementując szefa kuchni, Pani Magda z dumą stwierdziła, że jeszcze nigdy nie spotkała kogoś, kto tak dobrze wyczuwa smaki. W menu Zajazdu pod Kłobukiem na dobre rozgościły się: świeżo wypiekany chleb podawany ze smalcem, sandacz po warmińsku oraz kotleciki z gotowanych ziemniaków faszerowane mięsem wołowo-wieprzowym podane w aksamitnym sosie śmietanowo-kurkowym. Udana wizyta w restauracji powinna zostać zwieńczona zakupem lokalnych wyrobów – dżemów, serów, wędlin lub wędzonego jesiotra.

Tawerna Dominikańska, Gdańsk
Ostatnia z propozycji to Tawerna Dominikańska, która może śmiało zostać ogłoszona jedną z najpopularniejszych restauracji rybnych w Trójmieście. Słowo klucz? Oczywiście wszechobecna, dostępna w najróżniejszych formach, pozyskiwana bezpośrednio od rybaków, świeża, bałtycka ryba. Położona w samym centrum gdańskiej starówki Tawerna Dominikańska zachęca swoich klientów do skorzystania z letniego tarasu, z którego roztacza się imponujący widok na Polską Filharmonię Bałtycką, rzekę Motławę oraz statki, nieustannie przybijające do nadbrzeża. Restauracja serwuje doskonałe dania pomorskiej kuchni regionalnej – pikantną zupę rybną, kartoflankę z łososiem, tatara z łososia, opiekanego śledzia w zalewie gdańskiej, chrusty śledziowe smażone na smalcu lub bałtyckiego łososia zapiekanego w porach.
Jeśli zafascynowała Was Magda Gessler oraz jej niewątpliwy wkład w propagowanie polskiej kuchni regionalnej, koniecznie odwiedźcie rekomendowane przez nią restauracje! Warto sięgnąć również po książkę kulinarną „Smaczna Polska. Kulinarny przewodnik regionalny”, w której restauratorka przybliża czytelnikom przepisy, wykorzystujące przysmaki charakterystyczne dla poszczególnych zakątków kraju.

TEKST: Alicja Milczarczyk

Inne Artykuły: