Blogerka kulinarna Marta Dymek znana z jadlonomia.com, autorka książek kulinarnych, poleca wiele przepisów na wegańskie Święta.
Z łatwością możecie wykonać bezjajeczną pastę, wegański majonez, a w pasztecie mięso zastąpić soczewicą czy batatami. Będzie równie pysznie, a przy okazji zdrowo i lekko.
Jeśli jajko to dla Was nieodłączny symbol Wielkanocy, warto sięgnąć po proste, ale efektowne przepisy i techniki kulinarne. Jajko w koszulce będzie świetnie prezentować się na grillowanej brioszce czy grzance z razowego chleba, wystarczy zagotować wodę z octem, zamieszać, wrzucić rozbite jajko i gotować przez 3 minuty.
Kolejna ciekawa odsłona to jajko po wiedeńsku – proste i eleganckie. Szklankę z grubego szkła włóżcie do garnka z wodą i gotujcie aż białko się zetnie. Będzie pysznie smakować z masłem z dodatkiem rzeżuchy (sami możecie ją wyhodować) i gruboziarnistą solą.
Miłośnicy pasty jajecznej mogą spróbować podkręcić legendarne już danie odrobiną wasabi, czyli japońskiego chrzanu. Z łatwością do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością. Jajo nie musi być nudne! Pamiętajcie tylko, aby na Wielkanocne śniadanie wybierać te od szczęśliwych i wybieganych kurek – to etyczny i świadomy gest.