Piernikowe szaleństwo, czyli przepis na pierniki bożonarodzeniowe

Piernikowe szaleństwo, czyli przepis na pierniki bożonarodzeniowe

Instagram/@doolittlemagazine

Święta to nie tylko kupowanie prezentów, ale przede wszystkim domowe wypieki. Zapach jabłek z cynamonem, żywa choinka pachnąca lasem i aromat świeżo pieczonych pierników wprowadzą nas w świąteczny nastrój pełną parą! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepis na bożonarodzeniowe pierniki, które nie tylko obłędnie smakują, ale ich przygotowanie jest też świetnym sposobem na spędzenie czasu z najbliższymi.

W niektórych domach wspólne wypiekanie bożonarodzeniowych pierników stało się tradycją. My kochamy taki sposób rodzinnej integracji! A jak jest u Was?

Składniki na około 55 bożonarodzeniowych pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania bożonarodzeniowych pierników

Wszystkie składniki wsyp do naczynia i za pomocą miksera połącz w gładką masę. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i  podsyp mała ilością mąki, aby nie kleiło się do stolnicy.

Przygotuj foremki i wykrawaj z nich bożonarodzeniowe pierniczki. Gotowe przełóż na blachę i piecz w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości pierników, im mniejsze tym czas pieczenia jest krótszy.

Wyjmij upieczone pierniki bożonarodzeniowe i poczekaj aż ostygną. Następnie ozdabiaj w dowolny sposób. Baw się, fantazjuj i zajadaj. Smacznego!

Żeby pierniki bożonarodzeniowe pięknie prezentowały się na świątecznym stole polecamy Wam sposób ich serwowania. Na pewno nikt nie przejdzie obojętnie obok tak podanych pierników! My kochamy takie dodatki, a Wy?