
Dlaczego angina często atakuje latem?
16 czerwca, 2016Bakterie z rodziny paciorkowców lub gronkowiec złocisty, które wywołują anginę, mogą całymi miesiącami mieszkać w twoim nosie czy gardle i nie wywoływać żadnych dolegliwości. Jednak w sprzyjających warunkach dają się we znaki. Chwilowy spadek odporności, gwarantujący skuteczny atak, często zdarza się latem. Gdy wypijesz dobrze schłodzony napój, zjesz lody, wykąpiesz się w chłodnym morzu, albo zmokniesz niespodziewanie w ciepły dzień, jesteś narażona na skok temperatury. To już wystarcza, by twój układ immunologiczny na chwilę przysnął.
Objawy anginy nie są przyjemne: kłopoty z przełykaniem, bolesne powiększenie węzłów chłonnych, dreszcze wywołane gorączką do 40 st. C, bóle głowy, brzucha, często wymioty… To potrafi zepsuć każdy urlop. Jeśli jednak podejmiesz właściwe leczenie, objawy mogą ustąpić już po 3-4 dniach.
Jak leczyć anginę?
Nie wierz reklamom zapewniającym, że z pomocą cudownego leku możesz pokonać anginę w kilka minut. Łagodną infekcję gardła, wywołaną przez wirusy, można tak „wyleczyć” (a dokładniej stłumić objawy). Poważnej choroby, jaką jest angina, czyli bakteryjne, ropne zapalenie gardła, w ten sposób na pewno się nie pozbędziesz. Nie pomoże ci nawet najlepsza pastylka do ssania, jedzenie papek bez smaku zamiast normalnych posiłków, płukanie gardła ziołowymi mieszankami… Możesz liczyć jedynie na chwilową ulgę.
Jest jednak skuteczny sposób, by nie zepsuć sobie całego urlopu – wizyta u internisty. Tylko z pomocą antybiotyku odzyskasz formę w ciągu 3-4 dni. Leki przyjmuj tak długo, jak zaleci lekarz. Sama nie przerywaj kuracji, nawet, gdy czujesz się świetnie. Grozi ci wówczas nawrót anginy lub powikłania (nawet ciężkie choroby stawów, nerek, serca).
Czy anginie atakującej latem można zapobiegać?
Tak, ale nie jest to proste. Trudno wyobrazić sobie rezygnację z wakacyjnych uciech: lodowatych napojów podczas skwaru, ochładzających kąpieli, lodów na plaży…z wakacyjnych uciech…
Ryzyko zachorowania wyraźnie się obniża, gdy hartujesz swój organizm przez cały rok (choćby ćwicząc o poranku przy otwartym oknie, biorąc chłodny prysznic, brodząc w zimnej wodzie, etc.), oswajając go zarazem ze skokami temperatury. Twój układ immunologiczny z czasem uczy się reagować prawidłowo w takich, początkowo ekstremalnych dla niego, warunkach.
W twojej diecie, nie tylko przed urlopem i w jego trakcie, nie powinno zabraknąć produktów bogatych w cynk oraz witaminy A i C, które wzmacniają odporność. Potrzebnych witamin szukaj w warzywach i owocach, a cennego pierwiastka w mięsie, kaszy gryczanej i razowym pieczywie. Pamiętaj, że angina przenosi się drogą kropelkową, zatem unikaj kontaktu z osobami, które już zaatakowała. Używaj wyłącznie jednorazowych chusteczek higienicznych i zasłaniaj usta w czasie kaszlu czy kichania. Jeśli wszyscy będą tak robić, ułatwimy życie zdrowym ludziom, a utrudnimy mikrobom.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: |
10 prawd na temat anginy |
Uwaga na przeziębienie |
Dlaczego warto jeść suszone owoce |