Czas na porządki w lodówce! Sprawdź, jak przechowywać żywność
 Kuchnia

Czas na porządki w lodówce! Sprawdź, jak przechowywać żywność

6 kwietnia, 2016

Czas zacząć wiosenne porządki – również w lodówce. Zwłaszcza po świętach warto sprawdzić, czy produkty i potrawy nie uległy przeterminowaniu lub zepsuciu. Większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, ale odpowiednie przechowywanie pokarmów spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii i mikroorganizmów. Podpowiadamy, w jaki sposób układać żywność, aby jak najdłużej zachowała świeżość i nie zmieniła swoich właściwości.

Jakość naszych posiłków zależy nie tylko od rodzaju produktów, z których jest skomponowany, ale również od ich właściwego przechowywania. Wbrew obiegowej opinii – samo włożenie zakupów do lodówki nie przedłuża terminu ich przydatności do spożycia. A o tym, że nie wszyscy mają tego świadomość, świadczą niezwykle częste zatrucia pokarmowe.

Jak wykorzystać zapasy jedzenia? Bądź kreatywny!

W pierwszej kolejności zróbmy mały przegląd wszystkich artkułów spożywczych i usuńmy te, które się przeterminowały lub zepsuły. Warto powtarzać tę czynność regularnie, np. raz w tygodniu. Możesz się zdziwić, co kryje twoja lodówka. Być może na półkach znajdują się jeszcze resztki świątecznego jedzenia lub zapasy spożywcze, o których nikt nie pamięta. Długo zalegające, psujące się w lodówce jedzenie, generuje rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów, a także wpływa na jakość pozostałych – świeżych produktów. Jeśli nadają się jeszcze do spożycia, możesz kreatywnie je wykorzystać i przygotować pyszne dania. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka milionów ton żywności, a zjawisko wciąż przybiera na sile. Zostań więc pomysłowym kucharzem: wymyślaj, eksperymentuj, inicjuj nowe dania – jednym słowem zagospodaruj zwartość swojej lodówki. Sprytnym rozwiązaniem kulinarnym będzie np. przygotowanie tarty z żółtym serem – dania, dzięki któremu połączysz różne składniki, a jednocześnie uzyskasz niepowtarzalny smak.

Sprawdzaj termin przydatności

Zanim kupisz dany produkt, dokładnie sprawdź jego termin przydatności do spożycia. Zazwyczaj jest on umieszczony na opakowaniu. Pamiętaj, że informacja ta nie zawsze jest zapisana w taki sam sposób. Zgodnie z polskim ustawodawstwem (ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia) na opakowaniach produktów spożywczych stosuje się dwa rodzaje oznakowania daty: termin przydatności do spożycia i data minimalnej trwałości. Termin przydatności do spożycia, kryje się pod zapisem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”, natomiast data minimalnej trwałości, oznaczana jest jako „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”.  

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć przed końcem” są poniekąd jednoznaczne. Taka forma zapisu stanowi swoistą gwarancję producenta, że do wskazanej daty produkt jest najwyższej jakości. Jeżeli zaś zdecydujemy się spożyć go po tym terminie, to być może (jeśli był zachowany „ciąg chłodniczy”, który w przypadku przechowywania serów żółtych jest konieczny) produkt dalej jest dobry. Jednak spożywamy go na własną odpowiedzialność i za jakiekolwiek przykre konsekwencje takich działań, producent nie odpowiada. Jeśli chodzi o pakowane sery żółte w plastrach, to data przydatności na opakowaniach typu „otwórz- zamknij”, podana jest na etykiecie, umieszczonej na spodzie opakowania. Znajdują się na niej wszystkie potrzebne konsumentowi informacje, czyli: producent, skład, temperatura przechowywania. Trochę gorzej może być w przypadku sprawdzania terminu przydatności sera na wagę. Tutaj musimy już zaufać sprzedawczyni, ale w dobrych sklepach nie powinno być przykrych niespodzianek. Nie mniej jednak, na każdym bloku sera wybita jest data produkcji i numer waru, a odbiorca (zazwyczaj hurtownia lub sieć, rzadziej sklepik osiedlowy) dostaje z zakładu atest, na każdy kupiony ser – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki, producenta serów żółtych.

Lodówkowy kodeks

Wbrew pozorom, w łatwy sposób można zapanować nad swoją lodówką, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim kupuj mniej, ale częściej. Staraj się także nie doprowadzić do przeładowania lodówki, gdyż utrudnia to właściwy przepływ powietrza oraz zmniejsza skuteczność chłodzenia. Jeśli nie mamy dużej rodziny, lepiej unikajmy opakowań XXL lub „50% gratis”. W praktyce wygląda to tak, że zachęceni licznymi promocjami kupujemy za dużo żywności, która potem i tak ląduje w koszu. Często zapominamy sprawdzić, czy promocyjne opakowania, nie mają przypadkiem bardzo krótkiego terminu przydatności do spożycia.

Sery żółte pokrojone w plasterki, z powodzeniem można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a w kawałkach nawet do 3 tygodni. Jednak najlepiej nie kupować ich na zapas, tylko w małych bloczkach lub po kilka plasterków – wtedy są najsmaczniejsze. Zaczętego produktu nie należy zbyt długo przechowywać, ponieważ dochodzi do niego powietrze i zaczynają się różne reakcje, a to z kolei może prowadzić do rozwoju bakterii. Ser nie nadaje się do spożycia, jeśli jego smak jest gorzki, ostry i nieczysty i gdy wyczuwamy zapach drożdży – tłumaczy Ewa Polińska.

Wszystko na swoim miejscu

Najlepszym rozwiązaniem jest układanie produktów według sprawdzonego schematu. Górne (7°C) i środkowe (4-5°C) półki zarezerwuj dla nabiału. Tam możesz umieścić mleko, sery żółte, białe, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła. Nie powinno się przechowywać produktów mlecznych na niższych półkach, ponieważ tam temperatura jest niższa i rozwijają się bakterie gnilne.

Sery żółte typu szwajcarskiego i holenderskiego, wymagają takich samych warunków jak inne żółte, czyli temperatury od 0 do 10°C. Sery najlepiej trzymać w oryginalnym opakowaniu lub folii spożywczej bądź aluminiowej i nie dopuszczać do kontaktu między nim i innymi produktami. Sprawdzą się również hermetycznie zamykane opakowania, takie z których wysysa się powietrze – brak dostępu powietrza sprawia, ze nie rozwijają się bakterie, a produkt dłużej zachowuje świeżość – dodaje Ewa Polińska.

Dolne szuflady przeznacz na warzywa i owoce. Panuje tu temp. ok. 10°C i spora wilgotność, dzięki temu sałata czy szczypiorek przetrwa nawet kilka dni, pod warunkiem, że nie opakujesz ich zbyt szczelnie. Można tam również wkładać żółte sery w szczelnych pojemnikach, będą miały dobre warunki, aby dojrzeć. Nie umieszczajmy sera na drzwiach lodówki, gdyż w tym miejscu będzie narażony na częste wahania temperatury.

Pomysły na dania z serem:

Jak zrobić deskę serów?

Naleśnik z jajkiem, serem i jabłkiem

Ziemniaki z białym serem

 

Najlepsze pomysły na Wielkanoc – wegańskie przepisy, stylowe dekoracje, ćwiczenia
 Kuchnia,

Najlepsze pomysły na Wielkanoc – wegańskie przepisy, stylowe dekoracje, ćwiczenia

2 kwietnia, 2020

Jak przygotować Święta Wielkanocne zdrowo, niebanalnie i stylowo? Podpowiadamy,  po jakie wielkanocne przepisy sięgnąć, gdzie szukać inspiracji na wielkanocne dekoracje i jak aktywnie wypoczywać. To wszystko sprawi, że tegoroczna Wielkanoc będzie wyjątkowa i niezapomniana. Wraz z nadejściem ciepłych wiosennych dni warto odświeżyć świąteczne tradycje – zatem do dzieła!

SPRÓBUJ WEGAŃSKICH PRZEPISÓW NA WIELKANOC

Oprawa kulinarna to bardzo ważny element każdych Świąt. W końcu możemy spotkać się z rodziną, najbliższymi i przyjaciółmi przy wspólnym stole. Warto wprowadzić kilka odświeżających zmian do świątecznego menu. W Wielkanoc królują oczywiście jajka, jednak nie musicie się ograniczać do tradycyjnych zwyczajów i receptur. 

 

Blogerka kulinarna Marta Dymek znana z jadlonomia.com, autorka książek kulinarnych, poleca wiele przepisów na wegańskie Święta

Z łatwością możecie wykonać bezjajeczną pastę, wegański majonez, a w pasztecie mięso zastąpić soczewicą czy batatami. Będzie równie pysznie, a przy okazji zdrowo i lekko. 

Jeśli jajko to dla Was nieodłączny symbol Wielkanocy, warto sięgnąć po proste, ale efektowne przepisy i techniki kulinarne. Jajko w koszulce będzie świetnie prezentować się na grillowanej brioszce czy grzance z razowego chleba, wystarczy zagotować wodę z octem, zamieszać, wrzucić rozbite jajko i gotować przez 3 minuty. 

Kolejna ciekawa odsłona to jajko po wiedeńsku – proste i eleganckie. Szklankę z grubego szkła włóżcie do garnka z wodą i gotujcie aż białko się zetnie. Będzie pysznie smakować z masłem z dodatkiem rzeżuchy (sami możecie ją wyhodować) i gruboziarnistą solą. 

Miłośnicy pasty jajecznej mogą spróbować podkręcić legendarne już danie odrobiną wasabi, czyli japońskiego chrzanu. Z łatwością do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością. Jajo nie musi być nudne! Pamiętajcie tylko, aby na Wielkanocne śniadanie wybierać te od szczęśliwych i wybieganych kurek – to etyczny i świadomy gest.

STYLOWE DEKORACJE NA WIELKANOC 

Pyszne jedzenie zasługuje na wyjątkową oprawę. Stół Wielkanocny powinien też cieszyć swym wyglądem. Na tę specjalną okazję możecie sięgnąć po ręcznie robioną ceramikę od polskich projektantów. 

Marki takie jak Fenek, Trzask Ceramics czy Spiek Ceramiczny tworzą unikalne i efektowne naczynia, które będą modną ozdobą każdego domu. Jednocześnie wspieracie rodzime marki i design, więc wszystko układa się kwitnąco! 

Po inspiracje florystyczne warto udać się na Instagramowy profil @kwiatyimiut. Dwaj floryści z Poznania, autorzy książki O kwiatach, potrafią przemienić tradycyjne Wielkanocne kwiaty jak narcyzy i tulipany w spektakularne kompozycje. 

Jeśli szukacie pięknej oprawy dla bukietów i dekoracji wielkanocnych, wazony uznanej projektantki i graficzki Malwiny Konopackiej sprawią, że bazie i forsycja będą prezentować się  bardzo stylowo.

Wśród marek takich jak Lyngby Porcelain czy Kähler Design znajdziecie także zawieszki na wielkanocne kompozycje roślinne w postaci porcelanowych jajek czy zastawę na wielkanocny stół w skandynawskim stylu.

@kwiatyimiut - Instagram

wielkanocna aktywność – Świętujcie i ruszajcie się!

Czas wolny w trakcie Wielkanocy warto również spędzić aktywnie. Joga pomoże odzyskać Wam równowagę, wyciszyć się, a także jest doskonałym ćwiczeniem dla ciała. Po asanach filiżanka zielonej herbaty i upragniony zen osiągnięty. Jogę możecie ćwiczyć
w ogrodzie, na balkonie albo po prostu we własnym mieszkaniu, wystarczy mata albo ręcznik. Jeśli macie ochotę wybrać się na łono natury wykorzystajcie rowery, a samochód niech świętuje w garażu. Pamiętajcie o piciu dużej ilości płynów po wysiłku fizycznym. 

Można też eksperymentować ze zdrowymi koktajlami: zmiksujcie jarmuż, imbir, gruszkę oraz sproszkowany młody jęczmień to odnowa dla organizmu – w sam raz na wiosnę, gdy wszystko budzi się do życia.

Warto troszczyć się o siebie nie tylko od święta, ale w codziennym życiu nie zawsze jest na to czas, dlatego Wielkanoc niech będzie okazją, gdy zwolnimy tempo, zadbamy o zdrowie i wypoczynek, poeksperymentujemy w kuchni i upiększymy domową przestrzeń. Tradycja pozostanie żywa, więc nie bójcie się szukać nowatorskich rozwiązań. Niech Święta staną się takie jak Wy – inspirujące i barwne.


Autor: Iga Gręda

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność
 Kuchnia,

Indyjskie napoje na przeziębienie, które pomagają wzmocnić odporność

31 marca, 2020

Wiosenno-zimowe zmiany pogody na przełomie marca i kwietnia nie pomagają podjąć właściwej decyzji, w jakim stroju wyjść z domu. Poza tym długo oczekiwana dodatnia temperatura może się okazać bardzo zwodnicza. Wiatr wciąż nie jest wiosenny – a chodzenie bez czapki i szalika w wyimaginowanym ciepłym słońcu może stać się dla ciebie niebezpieczne. Jeśli masz pierwsze objawy przeziębienia, ale jednocześnie chcesz obejść się bez leków i antybiotyków, na ratunek przyjdą domowe napoje, które szybko postawią cię na nogi i poprawią twoje samopoczucie.

 

Oto 3 najfajniejsze indyjskie przepisy na wzmocnienie odporności i walkę z przeziębieniem.

Napój infekcyjny

Guru zdrowego stylu życia i specjalista medycyny integracyjnej Luc Coutinho twierdzi, że to domowe lekarstwo na przeziębienie nigdy nie zawodzi.

 

Składniki:

1 mały kawałek imbiru;

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;

1 łyżeczka liści trawy cytrynowej;

2 goździki;

2 groszek czarnego pieprzu;

1 łyżeczka suszonego tymianku;

1 łyżeczka oregano.


Połącz składniki z czterema filiżankami gorącej wody i zagotuj. Gotować na wolnym ogniu, aż około połowa zawartości wyparuje.

Napój imbirowy z miodem manuka wzmacnia odporność

„Napój zawiera substancje przeciwzapalne, które wzmacniają układ odpornościowy, pomagają zapobiegać przeziębieniom, łagodzą ból gardła i zwalczają osłabienie” – mówi bloger Shagun Hanna.

Składniki:

2 łyżeczki soku imbirowego;

1-2 łyżeczki miodu manuka;

1/2 cytryny.

Zalej wszystkie składniki ciepłą wodą i pozwól im się zaparzyć. Gdy napój nieco ostygnie, dodaj miód. Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie, miód się przegrzeje i straci niektóre korzystne właściwości. Nawiasem mówiąc, uważa się, że nowozelandzka odmiana manuka ma silniejsze właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dlatego często jest stosowana jako środek przeciwgrzybiczy i przeciwwirusowy. Manukę możesz zastąpić dobrej jakości miodem.

Przyprawiona herbata z mlekiem kokosowym

Innym przepisem napoju na odporność jest herbata z mlekiem kokosowym lub migdałowym.

Składniki:

1 łyżeczka kurkumy;

1 łyżeczka kardamonu;

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu;

1 łyżeczka oleju kokosowego;

1 laska cynamonu;

2 małe plasterki imbiru;

1-2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego.

Wszystko znów jest proste: wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj, a następnie ochłódź napój i ciesz się chwilą!

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej
 Kuchnia,

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Właściwości odżywcze kaszy gryczanej

30 marca, 2020

Ostatnio gryka stała się prawdopodobnie najbardziej „medialnym” zbożem. Wszyscy o niej mówią, piszą i polują w sklepach. Praktyka kupowania gryki w kilogramach jest bardzo kontrowersyjna, ale co najmniej jedno opakowanie w domu powinno być konieczne. Mówimy, dlaczego gryka jest produktem pierwszej potrzeby zdrowej diety.

Jakie są właściwości odżywcze kaszy gryczanej?

Dużo błonnika w gryce. Wysoka zawartość błonnika w kaszy gryczanej ma dwie ogromne zalety. Po pierwsze, błonnik pokarmowy jest niezwykle korzystny dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Po drugie, błonnik daje uczucie sytości, co oznacza, że po zjedzeniu na śniadanie talerza z kaszą gryczaną nie będziesz chciał jeść przez bardzo długi czas.

Dużo białka w kaszy gryczanej. Gryka jest jednym z rekordowych produktów pod względem zawartości białka roślinnego. Dzięki dobrze zbilansowanemu składowi aminokwasów białko gryki ma bardzo wysoką jakość. Dlatego tak bardzo ją kochają sportowcy, weganie i wegetarianie.

Kopalnia minerałów w kaszy gryczanej. Skład mineralny gryki jest znacznie bogatszy niż w przypadku innych zbóż. Zawiera mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały te zapewniają korzyści dla wszystkich układów organizmu: żelazo i miedź są odpowiedzialne za zdrowie układu sercowo-naczyniowego, magnez za funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze, fosfor i mangan są niezbędne do prawidłowego metabolizmu, regeneracji tkanek, wzrostu i rozwoju organizmu.

Przeciwutleniacze w kaszy gryczanej. Godna podziwu jest również ilość przeciwutleniaczy w gryce. Chronią komórki ciała przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi, zwiększają odporność i spowalniają proces starzenia.

Regularne spożywanie gryki pomaga utrzymać kontrolę poziomu cukru we krwi. Wysoki poziom błonnika, niski indeks glikemiczny sprawiają, że gryka jest doskonałym produktem do zapobiegania cukrzycy typu 2. Ponadto substancje zawarte w kaszy gryczanej są w stanie zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, zmniejszać stany zapalne i normalizować ciśnienie krwi. Co więcej, gryka jest jednym z najbezpieczniejszych źródeł węglowodanów dla osób monitorujących wagę. Dietetycy zalecają spożywanie gryki nawet dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem
 Kuchnia,

Aromatyczne tagliatelle z grzybami i boczkiem

3 marca, 2020

Ciekawym pomysłem na prosty i aromatyczny obiad, który zadowoli najwybredniejsze podniebienia, będzie makaron tagliatelle z grzybami i boczkiem. By przygotować ten naprawdę sycący makaron z grzybami, wykorzystaj suszone lub mrożone borowiki. Dodając przyprawy takie jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek, sprawisz, że Twoje tagliatelle z grzybami i boczkiem będzie bardziej lekkostrawne.

Składniki:

50 g boczku z komina ZM Pekpol z dodatkiem naturalnych przypraw

400 g makaronu tagliatelle

100 g borowików

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

250 ml słodkiej śmietanki 18%

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozmrożenia borowików. Następnie do osolonej wody wrzucamy wstążki makaronu, gotujemy al dente, odcedzamy w durszlaku i hartujemy. Boczek kroimy na paski, a cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię do podsmażenia, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone na plasterki grzyby i wszystko chwilę podduszamy. Wlewamy śmietankę i przyprawiamy sól i pieprz do smaku, a następnie łączymy z makaronem. Po podgrzaniu gotowe danie  nakładamy na talerze i na wierzch posypujemy posiekaną  natką pietruszki i startym serem.

446,00 
Porcelanowa bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...
356,00 
Szklana bomboniera Bonbonniére o średnicy 14 cm. Szkatułka pięknie odbija...
311,00 
Porcelanowa bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...
248,00 
Szklana bomboniera Bonbonniére o średnicy 10 cm. Szkatułka pięknie odbija...
Post 2
 Dania z mięsa,

Post 2

2 grudnia, 2019

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Woman preparing a gift on floor

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas in ultricies urna, ut bibendum ligula. Nam ac mauris dolor. Fusce imperdiet, nisi id aliquet auctor, magna libero maximus sem, a vulputate ligula est et nisi. Morbi luctus nec diam non viverra. Pellentesque at pellentesque orci. Quisque id facilisis sapien. Nulla luctus lobortis quam ac aliquet. Nam vel malesuada quam, a molestie turpis. Vivamus sagittis odio vel vulputate vehicula. Sed vitae imperdiet libero, at mattis velit. Praesent turpis felis, molestie vel lacus vel, rutrum fringilla justo. Vestibulum scelerisque feugiat ipsum eget efficitur. Morbi dignissim eros nibh, ac sagittis odio pretium ac.

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!
 Czas z dzieckiem,

10 akcesoriów, których potrzebujesz w kuchni!

4 marca, 2019

Z niektórych elementów kuchennego wyposażenia korzystamy znacznie częściej. Jakie akcesoria kuchenne przydadzą się do wykonania każdego posiłku? Przedstawiamy Wam listę 10 akcesoriów kuchennych od firmy Rig Tig, które oprócz swojej użyteczności sprawią, że każda kuchnia zyska niepowtarzalny design.

 

  1. Komplet miseczek – różnej wielkości, przydadzą się do wykonania sałatek, ciast czy sosów. Designerskie miski Rig Tig są dostępne w stonowanych kolorach, dzięki czemu dopasują się do każdej kuchni. 
  2. Deska do krojenia – kuchenny niezbędnik, który wykorzystujemy codziennie przy każdym posiłku. Dlatego ważne jest, żeby była wykonana z trwałych, porządnych materiałów. Deska do krojenia firmy Rig Tig jest dostępna w kilku kolorach, które idealnie pasują do minimalistycznych, nowoczesnych wnętrz.

     

 

3. Przygotowanie ciast i odmierzanie porcji nigdy nie było prostsze! Łyżka-miarka Rig Tig sprawi, że już nigdy nie będziemy mieli kłopotu z odliczeniem odpowiedniej ilości przyprawy.

4. Podstawka-łapka do gorących naczyń zabezpiecza przed poparzeniem. Wykonana z silikonu świetnie izoluje temperaturę, wytrzymując nawet do 200 stopni! Podstawki Rig Tig są estetyczne i w pięknych kolorach, które nadadzą kuchni nowego charakteru.

 

 

      

5. Słoiki – potrafią wyeksponować produkty takie jak: makarony o różnych kształtach i kolorach, kasze, ryże i różnego rodzaju ziarna. Proste słoiki od Rig Tig pasują do każdego wnętrza, są świetnym uzupełnieniem każdej spiżarni.

6. Karafka na wodę – przyda się w każdym domu. Designerską karafkę Rig Tig możesz postawić na stole przy posiłku. Przed podaniem możesz trzymać ją w lodówce, aby woda lub ulubiony sok podać schłodzony.

7. Pojemnik na chleb – świeże, pokrojone pieczywo wymaga pięknego zaprezentowania. Specjalnie zaprojektowana taca Rig Tig zachowuje chrupiący chleb na dłużej. Naturalne kolory pojemników idealnie wyeksponują pieczywo na naszych stołach.

   

8. Młynek do pieprzu – świeżo zmielone przyprawy zupełnie inaczej pachną i dłużej utrzymują swoje walory smakowe. Młynek Rig Tig oprócz swojej podstawowej funkcji pięknie się prezentuje – jego minimalistyczne kształty pasują do każdej nowoczesnej kuchni.

9. Szklany kubek-miarka – podobnie jak mierząca łyżeczka ułatwi dokładne odmierzenie prawidłowych składników do przygotowywanej potrawy. Wybierając kubek firmy Rig-Tig zyskujesz pewność trwałego wykonania.  

10. Dyfuzor na płyny – taki mały gadżet a potrafi zmienić wystrój kuchni. Przelane płyny z opakowań do minimalistycznego dyfuzora Rig-Tig sprawią, że kuchnia będzie wyglądać znacznie estetyczniej. Przezroczyste ścianki pozwalają na stałe kontrolowanie ilości płynów.

                 

Zapewniamy, że przy wykorzystaniu tych akcesoriów gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością! Przygotowanie potraw nigdy nie będzie bardziej stylowe! Akcesoria Rig Tig to świetny przykład na to, że piękno tkwi w prostocie. Odwiedź nasz sklep internetowy i odkryjcie więcej przydatnych akcesoriów do kuchni. 

 

Nowa kuchnia na niewielkiej przestrzeni? – sprawdź jak ją funkcjonalnie urządzić! 

Jak odświeżyć kuchnię na wiosnę? Słów kilka o dekoracyjnych naklejkach na lodówkę. 

 

 

 

 

Wegański żurek
 Kuchnia,

Wegański żurek

27 lutego, 2019

Jednym z najbardziej znanych tradycyjnych wielkanocnych dań jest żurek. Jak przygotować równie pyszną i zdrowszą wegańską wersję tej zupy? Zachwyć gościwypróbuj wegański żurek, który raz spróbowany, już zawsze zagości na Twoim wielkanocnym stole. 

Składniki na wegański żurek:

  • 2 łyżki oleju
  • Pół kostki tofu wędzonego
  • Łyżka majeranku
  • Pół selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • Butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie domowego, wegańskiego żurku:

Drobno pokrojone tofu podsmaż delikatnie na oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Napełnij garnek wodą (ok 2l), wrzuć obrane i pokrojone warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe.  Gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzuć wcześniej pokrojone ziemniaki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dopraw powstały żurek przyprawami do smaku, dodaj zakwas i gotuj jeszcze 5 minut.

Podawaj na ciepło ze zwykłym pieczywem albo grzankami. 

 

 

 

Szukasz innych wegańskich wielkanocnych przepisów? Zajrzyj tutaj: 

Jak zrobić wegański majonez?

Wegańskie wypieki – wielkanocna wegańska babka drożdżowa.

Wegańska pasta jajeczna – zdrowy, pyszny i szybki przepis.