Serowe ciasteczka
22 maja, 2015Ciasteczka na słono z całą pewnością będą smakowały całej rodzinie.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- proszek do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 75 g masła lub margaryny,
- 75 g żółtego sera,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- foremka do wycinania ciastek (o dowolnym kształcie),
- blacha do pieczenia nasmarowana olejem,
- papryka do ozdabiania.
Wykonanie:
- Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Utrzyj ser. Odrobinę odłóż do innego naczynia – przyda się do ozdoby.
- Zmieszaj mąkę z masłem (ugnieć palcami aż powstaną „kluseczki”). Dodaj starty ser.
- W małej miseczce ubij jajko z mlekiem. Dodaj mieszankę do ciasta(odrobinę jej zostaw do smarowania ciasteczek). Wymieszaj dokładnie.
- Stół posyp odrobiną mąki i rozwałkuj na nim ciasto do grubości ok. 5-7 mm
- Za pomocą foremki wycinaj kształty i układaj na posmarowanej olejem blasze.
- Kuchennym pędzelkiem wysmaruj ciastka resztką jajka i posyp pozostałym serem.
- Ozdób środeczki kolorową papryką.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut aż się zarumienią.
Możesz również zrobić ciasteczka nadziewaneszynką. Wówczas musisz do jednego ciastka wyciąć dwa takie samekształty, na jednym z nich ułożyć kawałek szynki, w drugim zaśkształcie wyciąć kółeczko i ułożyć je na szynce.
Smacznego!