Leczenie poprzez jedzenie
15 września, 2015Wiemy, że stan naszego zdrowia w 50% procentach zależy od stylu życia, a poza aktywnością fizyczną, to właśnie dieta stanowi jego główną składową. Wiemy nie od dziś, że dietą można leczyć. Oto kilka wskazówek dotyczących odżywiania w czasie przebiegu choroby.
mgr. inż. Nina Jakubik, dietetyk Paradni Dietetycznej e-Prolinea
Budujemy odporność
Dla okresów jesiennego i wczesnowiosennego, który mamy przed sobą, charakterystyczna jest zwiększona liczba zachorowań na choroby grypopodobne i przeziębienia. Dlatego warto wiedzieć jak żywić dziecko (i siebie), aby nie dać się chorobie, a także w razie wystąpienia choroby. Każda infekcja leczy się łatwiej, kiedy chory człowiek jest dobrze odżywiony. Dlatego, aby uodpornić nasz system immunologiczny, warto pamiętać o tym, by w tym okresie na naszych stołach gościły jak najczęściej warzywa i owoce z dużą zawartością witaminy C. Zatem przypomnijmy sobie o kiszonej kapuście, ogórkach, cebuli (dodawanej do surówek). Dużo witaminy C znajdziemy również w brokułach, kalafiorze, papryce czerwonej, pomidorach, grejpfrutach, mandarynkach. Do sałatek, zup – wszędzie, gdzie się da, używajmy natki pietruszki. Dużą rolę w budowaniu odporności organizmu mają również takie pierwiastki, jak cynk i selen (a w czasie choroby potrafią skrócić jej przebieg nawet o połowę). Najwięcej znajdziemy ich w produktach zbożowych z mąki razowej, mięsie, nasionach strączkowych, rybach morskich, otrębach i kiełkach.
Smutki precz
W okresie wiosennym, kiedy jesteśmy bardzo zmęczeni zimą, a zapasy witamin w naszym organizmie topnieją błyskawicznie, często odczuwamy na sobie przykre skutki wiosennego przesilenia. Obniża nam się nastrój, ogarnia apatia i opadamy z sił. Aby złagodzić te objawy i nie dać się wiosennym smutkom, warto pamiętać to tym, żeby jak najwięcej w tym okresie dostarczać organizmowi witaminy z grupy B, które mają działanie antydepresyjne i pomogą zwalczyć smutki i chandrę. Witaminę B znajdziemy w mleku i jego przetworach, pieczywie razowym, zielonych warzywach liściastych, a także w orzechach i jajach.
Gdy złapie nas przeziębienie
Niestety w przebiegu chorób przebiegających z gorączką często obserwujemy obniżenie apetytu. Są jednak sposoby na jego poprawę. Niewiele osób wie, że właściwości zwiększające łaknienie mają olejki eteryczne zawarte w skórce pomarańczy. Dobrze jest zatem w pokoju osoby chorej umieścić kilka pomarańczowych skórek, tak by ich zapach unosił się w powietrzu. Dzieci często skarżą się na bóle gardła, co także jest przyczyną utraty apetytu – przesuwający się pokarm powoduje uczucie ?drapania” w gardle. Zdecydowanie mniejszy ból będą powodować pokarmy płynne. Dlatego w czasie trwania przeziębienia przebiegającego z bólem gardła dobrze jest postawić na zupy. Tu szczególnie polecam zupy-kremy. Ciągłe nawilżanie śluzówki gardła także spowoduje obniżenie bólu i szybszą poprawę samopoczucia. W tym celu warto dać dziecku kawałek skórki od chleba do żucia. Spowoduje to wydzielanie śliny, która nawilży gardło, a także charakteryzuje się właściwościami bakteriostatycznymi. Jeżeli dziecko ciągle odmawia przyjmowania pokarmów, a choroba przebiega z gorączką, należy pamiętać o stałym nawadnianiu organizmu. Proponowałabym tutaj wszelkiego rodzaju kompoty podawane na ciepło. Ciepła ciecz złagodzi ból gardła, a dodatkowo dostarczymy do organizmu energii w postaci prostych węglowodanów. W przebiegu każdej infekcji pamiętajmy, by dieta była lekkostrawna. Organizm jest w okresie walki z chorobą, więc dodatkowe obciążenia w postaci ciężkostrawnych i długo zalegających w żołądku potraw są dla niego mało korzystne.
Czasem dieta jest głównym lekarstwem
Zupełnie oddzielną grupę w dietetyce stanowią choroby, w których podstawą terapii jest leczenie żywieniowe. Tu, jak wspomniałam, najczęstsze są alergie pokarmowe. Często też mamy do czynienia z celiakią, czyli chorobą trzewną, wywołaną nietolerancją glutenu (białka zawarte w 4 podstawowych zbożach). W takich przypadkach zawsze konieczna jest pomoc specjalisty. Dziecko powinno znajdować się pod opieką lekarza alergologa, jak również dietetyka, który po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu będzie w stanie zalecić odpowiedni dla dziecka model żywienia.